Drie vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

In september is het 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd geïntroduceerd in Nederland. Het algemeen kiesrecht staat gelijk aan het vrouwen kiesrecht. In september komt er over het algemeen kiesrecht en het vrouwen kiesrecht een apart artikel maar om daar alvast naar toe te leven 3 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.

Judith Leyster

Judith Leyster werd in Haarlem geboren in het jaar 1609. Judith Leyster ontwikkelde zich tot een kunstenares in 1628 werd haar werk al opgemerkt door de stadshistoricus en dominee Samuel Ampzing. In 1628 was Judith nog maar 19 jaar oud. 1633 werd Judith Leyster toegelaaten tot het Sint-Lucasgilde voor kunstambachtslieden. Hierdoor werd ze als eerste vrouw tot meester-schilder benoemd. De schilderijen van Judith Leyster hangen net als dat van haar manelijke tijdsgenoten in verschillende musea zoals het Rijksmuseum, het Mauritshuis, the National Gallery in Londen en het Frans Hals museum.

Anna Maria van Schurman

Anna Maria van Schurman was de eerste vrouwelijke student die aan een Nederlandse universiteit werd toegelaten. Ook was ze mogelijk de eerste vrouw in Europa die aan een universiteit mocht studeren, al is daar nog wel wat discussie over.

Anna Maria werd op 5 november 1607 geboren in Keulen. Toen Anna Maria 8 jaar oud was verhuisde zij en haar familie naar Utrecht. Anna Maria was inteligent en door de toewijding van een goede huismeester kon ze op driejarige leeftijd al Duits lezen. Haar vader besloot haar zelf te onderwijzen en leerde haar onder andere Latijn en Grieks.

In 1636 werd Anna Maria toegelaten aan de Universiteit van Utrecht. Dit betekent niet dat ze als een normale student werd behandeld. Ze moest de colleges van achter een gordijn en in een nis bijwonen, zodat de manlijke studenten haar niet zouden zien.

Anna Maria koos er bewust voor om niet te trouwen maar zich volledig op de wetenschap te richten. Ze was er van overtuigt dat de wetenschap zich moest focussen op een betere begrip van de Bijbel. Anna Maria overleed in 1678 op zeventigjarige leeftijd. In haar leven heeft ze verschillende teksten geschreven (in het Latijn) die door heel Europa verspreide.

Alexandrine Tinne

Alexandrine Tinne werd in 1835 in den Haag geboren en groeit op in een rijke familie. Alexandrine reist veel en besluit om zich in Caïro (Egypte) te vestigen om zo noord Afrika te onderzoeken. Samen met haar Moeder en twee Duitse ontdekkingsreizigers en onderzoekers reist ze door Sudan. Terug in Caïro bestudeerde Alexandrine Tinne de Arabische geschiedenis en de koran waarna ze de gebruiken van de moslims over nam. Hierdoor word ze ook wel de vrouwelijke Lawrence of Arabia genoemd. In 1869 word ze op één van haar reizen door een groep nomaden uit de Sahara aangevallen en vermoord. Alexandrine Tinne stierf op 34-jarige leeftijd, het is niet bekent waar ze ligt begraven.

Drie vrouwen in de Nederlandse geschiedenis

Dit waren drie vrouwen in de Nederlandse geschiedenis die mij eigenlijk verraste. Mijn oorspronkelijke idee voor dit artikel waren de vrouwen van grote lijders zoals Willem van Oranje of Otto de eerste, met misschien nog een of twee van de Dolle Mina’s.

Als je dit artikel leuk of leerzaam vond en graag meer wil weten over vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis of uit de wereld geschiedenis, laat het me weten.

Voor wie er meer wil lezen over vrouwen in de Nederlandse geschiedenis, op de website van Historiek vind je verschillende biografieën van vrouwen (en natuurlijk ook mannen) in de geschiedenis.

Geef een reactie