Thee consumptie in de 17e en 18e eeuw

Voor een heleboel mensen is een kop thee niet meer uit het leven weg te denken. Even een kop bij het ontbijt of op het werk zit voor veel mensen in de dagelijkse routine. Thee bestaat in vele soorten en smaken, het zit in een zakje of als losse blaadjes in een potje. Er bestaat groene, zwarte en witte thee en thee met diverse smaakjes. Beter gezet thee is overal en het is populair. In Nederland worden er gemiddeld drie koppen thee per persoon per dag gedronken. Dit was in de 17e eeuw wel anders.

Eerste thee

De VOC (verenigde Oost-Indische Compagnie) importeerde de thee van af het jaar 1606. De thee was afkomstig uit China en Japan, door de lange afstand die de thee af moest leggen was het een erg dure drank. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw begonnen koffie en thee een belangrijke plaats in het consumptiepatroon in te nemen, dit zorgt voor een culturele omslag. Thee was in de 17e en 18e eeuw een drank die meer door vrouwen werd gedronken dan door mannen. De thee en de nieuwe gewoonten die hierbij hoorden verspreidden zich door exclusieve theevisites. Deze theevisites werden door dames van een hogere sociale klasse georganiseerd. Bij de thee werden vaak lekkere zoetigheden geserveerd.

Slurpen van een schotel

Op verschillende schilderijen is te zien dat de thee en ook koffie niet uit het kopje  werd gedronken. Koffie en thee werden in het kopje geschonken maar van het schoteltje af gedronken. Deze traditie is waarschijnlijk begonnen als een manier om de hete drank sneller te laten afkoelen.

Tot 1760 hadden de kopjes waaruit de koffie en thee werden gedronken geen oortjes om deze bij vast te houden. Omdat het porselein relatief dun was zou het kopje te heet worden om zo vast te houden. Door de hete drank uit te schenken over het schoteltje koelde deze sneller af en was het niet nodig om het hete kopje vast te houden.

Vanaf 1760 werden er porseleinen kopjes geproduceerd met een oor. Door de hoge prijs van deze kopjes konden veel mensen zich deze niet veroorloven waardoor de traditie van het drinken van de schotel zich voortzette. Een kopje met een oor was twee keer zo duur als een kopje zonder. De reden hiervoor was de grotere kans dat het kopje zou breken en de extra ruimte die het kopje in beslag nam tijdens het vervoer.

Opgravingen

Tijdens veel archeologische opgravingen in de Nederlandse binnensteden worden scherven van porseleinen kopjes en schotels gevonden. Deze kop en schotels vertellen op hun beurt weer over een klein deel van het leven van vroeger. Thee drinken was voornamelijk in de 17e eeuw een sociale aangelegenheid waarvoor men de tijd nam om echt even van te genieten.

Thee kopjes, archeologie

Meer weten over archeologie lees dan ook mijn eerdere artikel over wat archeologie nou is.

 

Geef een reactie