Warm blijven in de 17e en 18e eeuw

De temperaturen dalen en de kachels worden opgestookt. Truien komen uit de kast en extra dekens komen op de bank. Met warme truien, dekens, vesten en het wonder van de centrale verwarring houden wij het warm in de winter. Maar hoe bleven de mensen in de 17de of de 18de eeuw warm?

Men had geen centrale verwarming om zich aan te kunnen waren. In Nederland werd er gebruik gemaakt van het haardvuur, een stoof en verschillende lage kleding om warm te blijven.

Kleding als eerste wapen tegen de kouvrouwen met kind

Door verschillende lagen kleding over elkaar te dragen bleef men lekker warm. Door de verschillende lagen kreeg je lagen van stilstaande lucht. Lucht die stilstaat is een perfecte isolatie.

Een hemd of onderjurk werd direct op de huid gedragen. Dit beschermde de kleding van zweet en huidolie zodat de kleding minder vaak gewassen hoefde te worden. Vrouwen droegen een jurk die uit verschillende delen bestond. Verschillende rokken werden over elkaar heen gedragen. Deze werden gedragen voor de warmte maar vooral voor de vorm en structuur van de jurk. De jurken hadden een lijfje die gevormd was met breinen (walvisbotten). De mouwen konden vast gemaakt worden aan de jurk als dit gewenst was.

Warmen bij het haardbuur

De haard in de keuken werd gebruikt voor warmte, licht en om op de koken. Potten werden boven het vuur gehangen of op roosters gezet. Wie rijk genoeg was om grote stukken vers vlees te kunnen kopen had vaak ook een spit boven het vuur.

De stoof als persoonlijke verwarming

Vuurtest

Als de extra lagen kleding niet meer voldoende waren en je niet de hele dag bij de haard wou zitten kon je gebruik maken van een stoof. Een stoof was een soort persoonlijke verwarming. Een stoof was een houten of kramieken doos waar een aardewerken vuurtest met smeulendMeisje op stoofe kolen in werd gezet.

Vooral in de winters in de 17de eeuw kon het erg koud worden. Deze periode wordt

ook wel de kleine ijstijd genoemd. De huizen konden erg vochtig zijn waardoor de kou nog voelbaarder was. Als je in de 17de eeuw het geld ervoor had zat je als vrouw met je voeten op een stoof een kopje warme thee te drinken. En zo kwam je de winter door.

Video

Bekijk ook eens onderstaande video van de Engelse Crows Eyw Productions. En kijk ook eens naar hun YouTube kanaal  waar ze verschillende getting dressed filmpjes hebben gemaakt uit verschillende perioden. En laat mij weten of ik verder in zou moeten gaan op levensstijl of mode uit verschillende perioden.

Geef een reactie