Wat is archeologie?

Een van de vragen die natuurlijk vaak worden gesteld is; wat doe je? Of wat studeer je? Als ik dan vertel dat ik archeologie studeer krijg ik altijd de reactie; interessant, ummm wat is dat? Dus wat is archeologie?

Wat is archeologie?

Eerst even heel wetenschappelijk, het woord archeologie bestaat uit twee Griekse woorden die letterlijk vertaalt ‘leer der oudheid’ betekenen. Archeologie of oudheidkunde is het wetenschappelijk onderzoek naar oude culturen door de overblijfselen van deze culturen te onderzoeken.

Deze overblijfselen kunnen verschillende vormen hebben. Van sommige culturen zijn bouwwerken bewaard gebleven, van andere alleen artefacten. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar aan de hand van onderstaand voorbeeld hoop ik het iets duidelijker te maken.

Voorbeeld

Stel je voor in de prehistorie woonde er een boer in Nederland. Hij had een huis, waterput, stal en afvalput (dit is letterlijk een gat in de grond voor het afval). In de afvalput kwam dus al het afval, bijvoorbeeld etensresten en botresten terecht maar ook gebroken gebruiksgoederen zoals potten, pannen en kannen.

Vandaag de dag willen wij graag weten hoe deze boer leefde, wat hij at, hoeveel mensen er in zijn huis woonden, kortom hoe leefde men toen. Omdat er nog geen tijdmachine is uitgevonden kunnen we deze vragen niet aan de boer stellen, dus hoe komen wij aan de antwoorden op onze vragen? Door archeologisch onderzoek.

 

Tweede vraag

Een tweede vraag die ik vaak krijg (nadat ik heb uitgelegd wat ik precies studeer) is of ik naar het buitenland ga verhuizen. En waarom wordt dit mij gevraagd? Omdat de meeste mensen denken dat er geen archeologie meer is in Nederland, of niets interessants.

Daar ben ik het dus niet mee eens. Ik kan me niets leukers bedenken dan de rest van mijn carrière in de natte koude Nederlandse klei of zand te graven en onderzoek te doen naar mijn land en mijn voorouders.

Geef een reactie