Ik krijg natuurlijk veel vragen over mijn werk en studie. Veel mensen hebben een ander beeld bij archeologie dat wat het werkelijk is. En ik hoop dat ik een iets beter beeld kan schetsen via deze website. Dit artikel gaat over de 5 dingen wat ik nu zo leuk vind aan de archeologie.
Het is mijn baan
Zoals bij iedere baan zijn er onderdelen van het werk in de archeologie die niet zo leuk zijn. Zoals de regen en kou van een typische Nederlandse herfst en winter tijdens een opgraving. Dus dat wil ik eerst zeggen. Geen één baan is 100% leuk, maar als je doet wat je leuk vind…
Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken
5 dingen die ik leuk vind aan de archeologie
1. Het is altijd een verrassing
Als we beginnen met een opgraving of een proefsleuvenonderzoek dan is het altijd een verrassing wat we gaan vinden. We hebben natuurlijk een archeologische verwachting voor resten uit deze en deze tijd, maar we weten het niet zeker.
Voor mij voelt het nog altijd als het uitpakken van een cadeautje. Je hebt misschien een idee wat er in kan zitten, maar pas als het papier er af is weet je het zeker.
2. Puzzelen met net niet alle stukjes
Aanhakend op het vorige punt, als je dan eindelijk ziet welke archeologische resten je hebt dan begint de puzzel. Het is juist zelden dat je meteen duidelijk hebt wat je nu ziet. Het kan zijn dat je sporen van verschillende huizen over en door elkaar heen hebt lopen. Je krijgt dus eigenlijk een hele grote puzzel.
Om exact te zijn, je hebt een aantal puzzels die door elkaar heen zijn gehusseld en een aantal van de puzzelstukjes missen. Maar dat is juist de uitdaging. Je kan 100x een middeleeuws huis opgraven, maar iedere keer is de puzzel weer net iets anders.
3. Onderzoek naar de gewone mensen
Veel mensen denken dat de geschiedenis van na de Prehistorie allemaal is opgeschreven. En dat zou je denken. Musea en archieven liggen val met historische documenten. En in tv-programma’s over de geschiedenis pakken ze met witte handschoenen de meest bijzondere teksten zo uit een kast.
Maar dat zijn teksten geschreven door belangrijke mensen, vaak mannen. Maar ook de overwinnaars schrijven de geschiedenis. Zo schreven de Romeinen alleen maar teksten over het barbaarse en domme volk dat hier in Nederland op bergen van modder zou wonnen.
Met archeologische onderzoek doe je onderzoek naar de “gewone” man en vrouw. En soms kom je er achter dat de geschiedenis boeken niet kloppen.
4. Archeologie doet onderzoek naar “ONZE” voorgangers
Dit is hoe ik en veel (maar niet alle) archeologen er naar kijken. Tijdens een opgraving doen we onderzoek naar onze gezamenlijke voorgangers. Let op ik zeg voorgangers niet voorouders. En dit doe ik heel bewust. Door de millennia heen dat er mensen zijn op de aarde is er veel migratie. Dus deze mensen onze voorouders noemen dekt de lading niet helemaal.
Maar het woord voorgangers laat geen ruimte voor discussie over. De mensen waar ik onderzoek naar doe zijn mijn voorgangers. Als in ze woonde voor mij op deze locatie. Maar ook de voorgangers van Nederlanders met een migratie achtergrond (om, maar politiek correct te blijven).
5. Ik blijf leren
De archeologie is een multidisciplinair beroep. Dit betekent dat in de archeologie de kennis uit verschillende disciplines word gecombineerd. Wat gewoon betekend dat er altijd wel weer iets nieuws te leren is.
Ook is techniek en digitalisatie belangrijk in de archeologie. De ontwikkelingen staan daarin ook nooit stil. En dat vind ik zo leuk. Er is altijd wel iets nieuws te leren. Een nieuw programma of meer specialistische kennis.
Om maar een voorbeeld te noemen heb ik me de afgelopen twee weken bezig gehouden met de tabaksteelt in Nederland. Waarom vraag je. Omdat we op een locatie van een tabaksschuur uit de 17e tot 19e eeuw gaan opgraven en daar nog weinig onderzoek naar is gedaan.