Archeologie studeren

Oké je hebt nu besloten dat je archeologie wil gaan studeren. Je weet wat het vak inhoudt, en je denkt echt dat jij archeoloog wilt worden. Maar hoe word je nu wat je nu archeoloog? In dit artikel zou ik kort bespreken welke opleidingen er zijn, en hoe jij archeoloog kunt worden. Een volgend artikel ga ik jullie iets vertellen over je leertraject nadat je bent afgestudeerd. In de archeologie is juist het credo je leven lang leren!

Archeologie studeren

Als je denkt aan archeologie studeren denk je Natuurlijk direct aan de Universiteit. En Dit is helemaal geen rare gedachte. De archeologie is namelijk een academisch beroep. Om archeoloog te worden zijn er eigenlijk twee routes die Je kunt bewandelen. Je kunt naar de universiteit of via hbo Saxion je bachelor halen. Hieronder zal ik de voor- en nadelen bespreken van de universiteit en het hbo Saxion.

De universiteit

Oké eerst over de universiteit. Dit is de klassieker route om archeoloog te worden. Aan de Universiteit duurt de wet bacheloropleiding 3 jaar waarna je nog een master moet doen. Als je archeologie wil gaan studeren dan kan je dat doen aan de Nederlandse universiteiten van Groningen, Leiden en Amsterdam. Zelf heb ik mijn master gevolgd aan de Universiteit van Groningen. Het is voor mij heel moeilijk om te vertellen welke opleiding beter is of slechter aangezien ik Alleen ervaring heb met de Universiteit van Groningen. Voordelen van Groningen vond ik dat ze erg gericht zijn op de archeologie van Nederland, maar vooral dat de klassen kleinschalig zijn. Maar medestudenten die Aan de Universiteit van Leiden hebben gestudeerd zijn daar ook erg tevreden over. Met de universiteit van Amsterdam en hun studie archeologie heb ik zelf geen ervaring, ook ken ik zelf geen collega’s die er de afgelopen 10 jaar hebben gestudeerd.

HBO Saxion

Archeologie studeren via de opleiding van hbo Saxion is een tweede route die Je kunt nemen om archeoloog te worden. De opleiding is opgericht Omdat vanuit het werkveld de roep kwam om meer praktisch opgeleide archeologen. Toen de opleiding begon heet deze groep veldtechnici, maar tegenwoordig is deze functie komen te vervallen. Het hbo Saxion leidt een bachelor-archeoloog op in 4 jaar. Dat betekent dat je een jaar langer doet over je bachelor dan als je aan een universiteit studeert. Maar het extra jaar betekent ook extra tijd om ervaring op te doen. Bij het Saxion loop je minstens 20 weken stage bij een archeologisch bedrijf. En tijdens het eerste jaar ga je onder begeleiding van docenten een opgraving uitvoeren. Hierdoor hebben studenten die het Saxion hebben gedaan veel meer ervaring met opgraven dan een student die de universiteit heeft gedaan.

De extra ervaring die je dus hebt als student van Saxion is dus een heel groot pluspunt Als je In de archeologie wil werken. Maar Als je alleen maar het Saxion hebt gedaan dan kan je nooit meer worden dan een bachelor-archeoloog. Dit betekent dat je nou ongeveer 3 jaar niet meer kan groeien in je carrière. En voor veel bachelor archeologen is dit de reden om toch een master te gaan doen. Wat veel studenten van Saxion doen is in hun laatste jaar een schakelprogramma volgen. Hierbij volg je een half jaar lessen aan de Universiteit om daarna door te kunnen stromen naar het masterprogramma.

Wat moet je kiezen

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu vanaf het eerste jaar bij de universiteit studeren en daarna je master gehaald aan de Universiteit of eerst Saxion volgt en dan je master aan de Universiteit doet. Je hebt dezelfde kennis opgedaan dezelfde toetsen moeten volbrengen om het papiertje te kunnen krijgen je hebt Alleen een jaar langer gestudeerd Maar dat jaar heeft vooral bestaan uit praktische veld ervaring op doen. Voor sommige werkgevers kan dit een ontzettende pre zijn en sommige werkgevers zijn iets ouderwetser en geloven dat “échte archeologen” van alleen de “échte universiteit” komen. En sommige werkgevers maakt het helemaal niet uit hoe je er bent gekomen zolang je er maar bent gekomen.

Hoewel Saxion eerst werd gezien als een manier om veldtechnici op te leiden. En voor studenten die de HAVO hadden gedaan om toch archeoloog te kunnen worden. Zijn er steeds meer studenten die het Saxion kiezen juist vanwege de veldervaring die je op doet. Nou uiteindelijk maakt het niet uit hoe je studeert Als je maar iets vindt dat wat bij jou past.

archeoloog

Wil jij nu archeologie studeren dan kan ik je alleen aanraden ga bij verschillende opleidingen kijken. Ja Groningen is als verre weg misschien is dat voor jou een dealbreker. Deventer is niet te grote studentenstad waar iedereen misschien meteen aan moet denken. Maar ga nu eens kijken bij verschillende opleidingen, praat studenten om te horen waarom zij voor die opleiding hebben gekozen en maak daarna jouw eigen beslissing. En Ik hoop dat dit artikel hier een klein beetje heeft geholpen.

Geef een reactie