Hobby archeologen speuren naar archeologie vanuit hun luie stoel?

Ondertussen al weer bijna drie weken geleden kwam er een artikel voorbij in de Stentor over archeologie vanuit je luie stoel. Ik was alleen zo druk met mijn werk dat het schrijven van dit artikel steeds naar achteren werd geschoven.

Met het idee beter laat (of heel laat) dan nooit ga ik jullie in dit artikel vertellen wat ik zo interessant vind aan het idee van archeologie vanuit je luie stoel. Mijn ervaring en mijn mening zal ik aan het einde van het artikel vertellen, maar eerst willen jullie natuurlijk weten waar in hemelsnaam ik het over heb.

Archeologie vanuit je luie stoel

Zoals verteld las ik in de stentor over een project waarbij de hulp van amateurarcheologen, vrijwilligers of gewoon geïnteresseerden werd ingeroepen. Waar moeten deze mensen mee helpen? Met het zoeken naar archeologie op de Veluwe en dit vanuit je luie stoel.

De afgelopen jaren is heel Nederland opnieuw in kaart gebracht. Dit gebeurde door met een laser van uit een vliegtuig Nederland te scannen. Deze scans kunnen worden gebruikt bij de zoektocht naar archeologische structuren.

Hulp nodig

Bij deze zoektocht naar archeologie hebben de archeologen van het Erfgoed Gelderland hulp nodig. Via de website van het Erfgoed Gelderland kan iedereen die wil, helpen bij het zoeken naar archeologie.

Dat heb ik dus ook gedaan en ik moet zeggen, het is verslavend. Je kijkt naar kleine uitknipsels van de hoogtekaart en zoekt naar drie type structuren. Voordat je begint krijg je een uitleg en voorbeelden te zien.

Nou hoor ik jullie denken, wat als je een fout maakt. Nou dat maakt niet zo veel uit. Iedere foto word door vijftien vrijwilligers bekeken voordat deze naar de archeoloog wordt gestuurd. Hierdoor wordt het spreekwoordelijke kaf van het koren gescheiden.

Mijn ervaring

Nou heb ik ook een tijdje naar deze foto’s zitten kijken. Zoals ik al zei, het is verslavend. Om jullie een idee te geven heb ik een paar screenshots gemaakt. Voordat je begint met het zoeken naar de archeologische structuren krijg je uitleg over hoe deze eruit zien en hoe je ze kan herkennen.

Dan begin het en je krijgt twee plaatjes van dezelfde locatie te zien.  Dan komt de vraag, herken je een grafheuvel. Op de foto hieronder kon ik twee grafheuvels herkennen en deze heb ik dus gemarkeerd.

archeologie vanuit je luie stoel

Als je alle grafheuvels hebt aangeklikt die je ziet, ga je naar de volgende vraag. Zie je ook een houtskoolmeier? En daarna komt de vraag herken je een celtic field (dit is een prehistorisch akkercomplex). 

Als je naar deze drie structuren hebt gevonden kan je verder gaan naar de volgende foto, voor dat je het weet is er een uur verstreken.

archeologie vanuit je luie stoel

Zelf zoeken?

Wil je nu graag zelf mee zoeken, dat kan, klik dan op deze link. Ben je al aan het speuren of ga je na aanleiding van dit artikel even lekker speuren, ik wil graag weten hoe jij dit vond.

Andere artikelen

Vond je dit artikel nou leuk of interessant, op deze site heb ik meer van dit soort artikelen geplaatst.

In januari schreef ik een artikel over onderzoek naar Vikingzwaarden en hoe deze mogelijk naar de Veluwe teruggeleid kunnen worden.

Of lees meer over wat archeologie is en waarom wij eigenlijk onderzoek doen naar archeologie.

Geef een reactie