We zitten weer thuis en moeten zo veel mogelijk binnenblijven. Hierdoor heb ik meer tijd om te lezen. Ik heb de laatste tijd het boek Wee de overwonnenen gelezen van Alexander van de Bunt. In dit artikel wil ik jullie vertellen wat ik van dit boek vind. En waarom ik dit boek wel of niet zou aanraden.
Wee de overwonnenen
Het boek Wee de overwonnenen gaat over de Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen. De schrijver maakt gebruik van historische en archeologische bronnen. De historische bronnen bestaan uit verslagen van Romeinen, zoals Julius Caesar en Tacitus. Hun verhalen zijn vaak gekleurd door hun eigen geloof en gevoel van superioriteit. Archeologisch bronnen kunnen deze verhalen vaak nuanceren en soms aanvullen.
Historische bronnen
De Romeinen hebben veel geschreven over de Lagen Landen. En vanuit hun oogpunt was het een ruw en een onleefbare omgeving. De inleiding begint met dit citaat van Tacitus.
“Nog afgezien van het gevaar van de ruige en onbekende zee: Wie zou Azië, Afrika of Italië verlaten en naar Germanië gaan met dat woeste landschap, ruwe klimaat en treurige inrichting en aanblik? Of het moet je vaderland zijn.”
Deze citaat geeft al aan waarom de geschreven geschiedenis niet alles zegt over de geschiedenis en archeologie een echte aanvulling geeft. Er wordt wel eens gezegd de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. En dat is zeker waar. Ook waren de Romeinen ervan overtuigd dat zijn beter waren dan alle andere volken. Ze zagen zichzelf als brengers en hoeders van de beschaving. En de volkeren die in de Lage landen leefde waren barbaren die de beschaving bijgebracht moesten worden.
Omdat de geschreven bronnen alleen vanuit Romeins oogpunt werden geschreven is ook in dit boek de focus erg op de Romeinen gelegd. Opnieuw is dit slecht? Ik vind van niet. De historische bronnen geven niet alleen een verslag van wat er gebeurde maar ook de beweegredenen van de Romeinen. Dus waarom iets gebeurde. Een mooi voorbeeld hiervan staat beschreven in hoofdstuk 6. In het voorjaar van 10 na Christus trokken de Romeinen over de grens het Germaans gebied binnen. Deze actie had niet het doel om gebied te veroveren. De Romeinen gingen niet eens een gevecht aan. Ze maakte als waren een wandeling door het Germaanse gebied. Maar waarom? Om te zien dat ze dat gewoon konden doen. Kort voor deze actie was het Romeinse leger verslagen door de Germanen. En de Romeinen wouden bewijzen dat ze niet bang waren voor de Germanen. Al waren ze dat duidelijk wel 😊. Maar als je nieuwsgierig bent moet je het boek maar zelf gaan lezen.
Mijn mening
Nu mijn mening over het boek. Het boek geeft een goede samenvatting van een bewogen periode in heel Europa. Het verhaal wordt vergezeld door plaatjes en duidelijke kaarten. Klein nadeel de kaarten en plaatjes zijn zwart/wit. De focus van het boek ligt op de Lage Landen. Het boek telt maar 275 bladzijden en kan daarom niet in te veel detail gaan over de verschillende onderwerpen. De noten en literatuurverwijzingen staan achter in het boek en dat is voor mij altijd een goed teken. Het betekent juist dat de schrijver niet beweerd alles zelf te hebben bedacht en laat zien hoe hij zijn onderzoek heeft gedaan. De schrijver is zelf een archeoloog en maakt gebruik van het meest recente archeologische onderzoek dat beschikbaar is.
Al met al vind ik het een leuk boek. Het heeft mij echt nieuwe inzichten gegeven ver een periode waar ik ook gewoon in onderwezen ben. Maar het is geen alles vertellend boek. Ik vind het boek erg prettig weg lezen en toegankelijk voor een breed publiek. Dus ja, ik zal je het boek aanraden. En voor € 27,- vind ik het boek ook erg redelijk geprijsd.
Disclaimer
Nog even een disclaimer ik heb dit boek zelf gekocht, en krijg geen geld van de auteur of uitgever voor deze review. In dit artikel heb ik wel een link naar het boek bij Bol.com geplaatst. Als je interesse hebt in dit boek kan je via de link naar de pagina van Bol.com. Als je besluit het boek te kopen via mijn link dan krijg ik een kleine commissie van Bol. Dit kost jou geen cent en helpt mij heel erg.