Met de Kerst heb ik het boek de minibijbel archeologie aan mezelf cadeau gegeven. Ik heb me erg vermaakt met dit boek en om die reden schrijf ik nog een review voor jullie.
In december heb ik mij voor de eerste keer gewaagd aan een boekreview. De minibijbel archeologie is hetzelfde type boek als het boek onder onze voeten. Waar onder onze voeten gaat over de archeologie van Nederland gaat de minibijbel over de archeologie van de wereld.
Minibijbel Archeologie
De minibijbel archeologie bestaat uit twee delen die weer zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken. De indeling is duidelijk en zorgt ervoor dat je makkelijk iets kunt terug zoeken.
Het boek begint met een korte inleiding. Al bij de eerste zin werd mijn aandacht gegrepen; “De belangstelling voor archeologie is nog nooit zo groot geweest”. Bij het lezen van deze zin was ik om, ik moest dit boek gewoon lezen.
Na de inleiding is er een lijst met belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis weergegeven. De schrijvers geven al aan dat het een selectieve lijst is van gebeurtenissen die in het boek aan de orde komen. De tijdlijn (zoals ze deze lijst noemen) geeft een beeld van hoe deze afzonderlijke gebeurtenissen ten opzichte van elkaar in de tijd geplaatst moeten worden. Maar mijn professionele mening is dat de lijst een zeer versimpeld beeld geeft van een complexe geschiedenis.
Eerste deel
Het eerste deel van het boek heet heel toepasselijk archeologen. In dit deel worden de grondleggers van de archeologie uit de 19de eeuw, de pioniers van de archeologie uit de 20ste eeuw en de moderne archeologen vanaf het midden van de 20ste eeuw besproken.
Dit eerste deel van het boek is grappig om te lezen. Maar om eerlijk te zijn vond ik vooral het tweede deel erg leuk om te lezen.
Tweede deel
Het tweede deel van de Minibijbel Archeologie gaat over de vindplaatsen. De auteurs hebben per continent een aantal belangrijke vindplaatsen uitgelicht. In het boek is er voor gekozen om Europa op te delen in het Middellandse Zeegebied en Europa. Azië is opgedeeld in het Verre Oosten en het Midden-Oosten.
Voor het geval dat je het je afvraagt, Nederlandse vindplaatsen komen niet aan bod in dit boek. Maar Stonehenge en Ötzi de IJsman komen zeker aan bod.
Wat vond ik?
Ik heb hier en daar al wel laten doorschemeren wat ik nou van dit boek vind. Het boek is informatief en leest makkelijk weg. De onderwerpen binnen de hoofdstukken zijn lekker kort (maar een paar bladzijden). Hierdoor kan je een stukje aflezen voordat je het boek weglegt.
Kortom ik vind het een leuk boek. Het boek kostte mij €12,50 (dat is ook de huidige prijs bij Bol.com) en dat was het ook zeer zeker waard. De minibijbel archeologie heeft een harde kaft en is voorzien van voornamelijk in kleur gedrukte afbeeldingen.
Klein minpuntje
Wat me opviel is dat het lettertype erg klein is. Met mijn ogen is gelukkig niets mis, maar als ik moe werd merkte ik wel dat de lettertjes erg klein waren. Achterin het boek (in nog kleinere letters) staat dat het boek eerder was verschenen in een groter formaat onder de titel archeologie. Ik heb nog even zitten googelen maar volgens mij is dat boek niet meer leverbaar.
Op de achterkant van het boek staat dat het door een team van internationale specialisten is geschreven. Ik vind het jammer dat er bij de afzonderlijke stukken tekst niet staat wie dit heeft geschreven. Maar ik denk dat ik de enigste ben die daar een probleem mee heeft.
Disclaimer
Nog even een disclaimer: ik heb dit boek zelf gekocht, krijg geen geld van de auteur of uitgever voor dit review. In dit artikel heb ik wel een link naar het boek bij Bol.com geplaatst. Als je interesse hebt in dit boek kan je via de link naar de pagina van Bol.com. Als je dan besluit de Minibijbel Archeologie te kopen via Bol dan krijg ik hier een kleine commissie voor. Dit kost jou geen cent maar je zou mij zeker helpen als je het boek via mijn linkje koopt, in plaats van rechtstreeks via Bol.