De cultuurhistorische inventarisatie

De laatste twee weken heb ik geen nieuwe berichte blog berichten geplaatst. Dit kwam door een extreem drukke periode met mijn werk en scriptie. De afgelopen weken heb ik een aantal deadlines gehad voor mijn scriptie en voor mijn werk. En nu kan ik daar ook iets over schrijven voor jullie. Het afgelopen jaar heb ik voor de gemeente Apeldoorn mogen werken als een coördinator voor een cultuurhistorische inventarisatie. In dit artikel wil ik jullie eerst vertellen wat een cultuurhistorische inventarisatie is. Wat wij hebben gedaan met deze cultuurhistorische inventarisatie en waar ik de komende week mee bezig ben.

Wat is een cultuurhistorische inventarisatie

Allereerst wat is een cultuurhistorische inventarisatie. Heel simpel gezegd is een cultuurhistorische inventarisatie een onderzoek waarbij er wordt gekeken welke cultuurhistorische onderdelen nog aanwezig zijn in een gebied. Cultuurhistorische onderdelen kunnen heel divers zijn van leeftijd maar ook van oorsprong. In het gebied dat wij hebben onderzocht kwamen bijvoorbeeld prehistorische grafheuvels voor en dit zijn cultuurhistorische elementen. Maar tijdens het onderzoek vonden we ook het parcours en een trap die waren aangelegd voor een WK veldrijden en ook dit zijn cultuurhistorische elementen.

Ruim een jaar geleden mocht ik tijdens mijn stage helpen met het opzetten van een cultuurhistorische inventarisatie. Twee van de boswachters zouden na ruim 40 jaar in het gebied te hebben gewerkt met pensioen gaan. Iets wat veel mensen vergeten is dat een boswachter na z’n lange tijd heel veel kennis heeft van een gebied dat alleen in zijn of haar hoofd zit. Om deze kennis te bewaren wouden we een cultuurhistorische inventarisatie organiseren met een groep vrijwilligers.

Tegen de tijd dat mijn stage er bijna opzat begon het project al vorm te krijgen. Dergelijke projecten met vrijwilligers worden publieksparticipatie projecten genoemd of ook wel citizen science (burgerwetenschap). Dit soort projecten zijn in de archeologie heel belangrijk omdat wij als archeologen aan de ene kant verplicht zijn om mensen te betrekken en informeren over onze projecten. Maar we willen graag ook dat mensen meer leren over de archeologie of cultuurhistorie van Nederland. Maar een project van deze omvang heeft een coördinator nodig en daar werd ik voor gevraagd. Nog voordat mijn stage afgelopen was had ik een contract om parttime dit project te coördineren.

Corona jaar

Maar toen kwam Corona naar Nederland…..

Dus ja we kregen een lockdown en moesten thuis werken en zo dus ook onze vrijwilligers. Dus alles werd anders. Ik moest zoom meetings voor gaan zitten. Digitaal vergaderen met collega’s van de gemeente maar ook met de vrijwilligers. En toch hebben we een geweldig rapport samen kunnen stellen. En daar was ik de afgelopen weken druk mee bezig.

Druk, Druk, Druk

Alle teksten moesten gelezen worden en geredigeerd. Afbeeldingen moesten worden verzameld. Bronnen moesten worden gecontroleerd. En alles moest klaar gemaakt worden voor de vormgever. En de afgelopen dagen was het een race tegen de klok want gisteren moest het rapport naar de drukker.

Lancering rapport

En waarom die haast denken sommigen misschien. Volgende week zijn de nationale archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni en wij gaan dan ons project presenteren. Dus laat me even reclame maken. Voor de archeologiedagen hebben we vanuit de gemeente met de archeologische werkgroep en het erfgoedcentrum twee wandelkaarten gemaakt. De eerste wandelkaart neemt je mee door Berg en Bos en het door mij gecoördineerde project. De tweede wandelkaart neemt je mee over het grootste munitiedepot van Europa bij Hoog Soeren. En vrijdagavond organiseren we een Webinar waarbij het rapport wordt gelanceerd en twee van de onderwerpen worden uitgelicht.

nationale archeologiedagen

Voor meer informatie kijk op de website van het erfgoedcentrum.

Ben je nu geïnteresseerd in archeologie kijk dan op de website van de nationale archeologiedagen wat er rond jouw woonplaats word georganiseerd.

2 antwoorden op “De cultuurhistorische inventarisatie”

  1. Ik heb de webinar met veel plezier bekeken. Heb je misschien een link voor mensen die hem terug willen kijken?

Geef een reactie