De oorsprong van Halloween

Vandaag is het weer zo ver, het is Halloween! Een dag van griezelen en verkleden. Kijk naar Amerikaanse films en tv series en je ziet dat dit een serieus feest is. Halloween wordt ieder jaar op 31 oktober gevierd. Maar wat is Halloween, wat “vieren” we en waar komt het vandaan. Een ding weet ik zeker het is niet het feest van spoken en heksen, al is een avond lekker griezelen natuurlijk niet verkeerd.

De naam Halloween kan worden teruggeleid naar het 16de -eeuwse Schotland. De naam Halloween is een verbastering van het All Hallows’ Even (de avond voor Allerheiligen).

Oorsprong van Halloween

Voor de oorsprong van Halloween moeten we z’n 3000 jaar terug in de tijd. In het Keltische Brittannië werd op de avond van 31 oktober het feest van Samhain gevierd. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter. Om deze overgang te vieren werden er op de avond van Samhaim grote vuren aangestoken en verschillende rituelen uitgevoerd.

Samhaim

Samhaim is de Keltische variant van oudejaarsavond. Op deze avond zou de deur tussen de boven- en onderwereld op een kier staan. Hierdoor konden de zielen van de overledenen voor een avond terug keren. Om de overleden te eren werd er tijdens het feest van Samhaim grote maaltijden geserveerd.

Niet alleen de overledenen konden door de deur komen op Samhaim, maar ook demonen konden door de deur komen. Om deze demonen afteschrikken werden de vuren opgestookt. En door het dragen van maskers konden de demonen voor de gek worden gehouden. Ze dachten dan dat de Kelten ook demonen waren waardoor ze met rust gelaten werden.

Allerheiligen

Het feest van Allerheiligen werd in het jaar 609 ingevoerd en gevierd op 13 mei. Tijdens dit Christelijke feest worden alle Christelijke heiligen geëerd. In 835 werd de datum verzet naar 1 november, gevolgd door Allerzielen op 2 november.

Zoals ik al eens benoemd heb komt de naam Halloween van de verbastering All Hallows’ Even. In de middeleeuwen was het gebruikelijk om een feestdag de avond voor de dag te vieren. Daardoor viel het Allerheiligen op de avond van 31 oktober. In de middeleeuwen werd er geloofd dat op Allerheiligen de doden vanuit het vagevuur naar de aarde konden komen.

Halloween

Samenvatting

Dus even samenvatten de naam Halloween is een verbastering van het Engelse All Hallows’ Even. Maar de oorsprong van het feest Halloween komt van het Keltische feest Samhaim. De tradities van het verkleden voor het misleiden van de demonen komt nog steeds voor in het feest Halloween. Halloween is tegenwoordig vooral een feest dat steeds meer in Nederland wordt gevierd. Hoewel wij het zien als iets typisch Amerikaans is het dus eigenlijk iets Brits.

Vind je dit soort geschiedenis post leuk? En zal ik ze vaker doen? Laat het me weten in de comments of neem contact op via het contactformulier.

Geef een reactie