Het is niet dat archeologen niet over hun vak (of andere zaken) met je willen praten. Juist het omgekeerde. Toch zijn er een paar dingen die archeologen niet willen horen. Betekend dat je het nooit kunt vragen? Zeker niet, maar kijk niet verrast als je het antwoord hoort.
Hier is nog een lijstje met vijf dingen waar je zeker twee maal over moet nadenken voordat je ze tegen een archeoloog zegt.
Hier zit niets, je bent hier voor niets.
Veel mensen weten het niet maar de ondergrond van Nederland zit vol met archeologie, en slechts een fractie daarvan is opgegraven. Vooral in de Nederlandse steden is er laag op laag gebouwd en verhoogd.
Maar vergis je niet ook buiten de steden ligt nog zoveel informatie te wachten tot het kan worden opgegraven. En ja, zelfs op een industrie terrein kunnen archeologen nog van alles vinden.
Is daar wel werk in?
Dit is voor mij een persoonlijke en hij wordt vaak gesteld.
Ik begrijp dat de meeste mensen het vragen uit bezorgdheid. Dus voor die mensen, archeologie is een werkveld waarin de werkgelegenheid op dit moment goed is.
De hoeveelheid werk voor archeologen is sterk gekoppeld aan de bouw. Daarnaast vind er meer onderzoek plaats door archeologen dan alleen de grote opgravingen die men ziet of die het nieuws halen. Kijk eens naar mijn serie (van drie artikelen) over archeologisch onderzoek.
Dat wou ik vroeger ook worden.
Deze opmerking krijg ik vaak als ik mensen vertel dat ik archeologie studeer. En ja het is leuk dat mensen ook archeologie leuk/interessant vinden maar de meeste mensen die dit zeggen bedoelen het niet zo. Want als je vraag waarom ze het niet hebben door gezet blijkt vaak dat deze personen weinig weten over wat archeologie is.
Heb ik gevonden (statement)
Jammer genoeg kom je wel eens mensen tegen die vol trots vertellen over iets (archeologisch) dat zij hebben gevonden. Maar als iedereen die iets vind het op de schoorsteenmantel of in de keukenla bewaard, kan de wetenschap er niets mee.
Volgens de erfgoedwet is de archeologie eigendom van de provincie en als je iets vindt moet je het melden. Dit betekent overigens niet dat je het direct moet afstaan. Maar daar zijn een heleboel mensen wel bang voor, daarom melden ze vondsten niet. Hierdoor ontstaan er gaten in de informatie over een gebied.
Archeologen worden over het algemeen niet vrolijk van dit soort statements.
Is dit iets…
Je hebt ze er altijd tussen zitten, mensen die iets hebben gevonden en dan naar de eerste de beste archeoloog rennen met de vraag is dit iets. Dat is natuurlijk niet per definitie slecht, juist niet. Zoals hierboven genoemd moet je juist een vondst melden.
Maar een deel van die mensen willen niet van je horen dat het geen archeologische waarde heeft.
Het komt voor dat er een man/vrouw met een stuk steen bij een archeoloog komt en vraagt is dit iets. Het antwoord is dan: ja het is een steen,maar het is niets archeologisch. Ontevreden met het antwoord gaat deze persoon naar de volgende archeoloog, vaak het kantoor ernaast.
Als je iets vind waarvan jij denkt, dat kan iets zijn meld het. Dit ben je niet alleen wettelijk verplicht, maar zo help je de wetenschap. En heb je iets gevonden en ben je benieuwd wat het is, vraag het. Maar probeer niet je gelijk te halen.