In september is het 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd geïntroduceerd in Nederland. Het algemeen kiesrecht staat gelijk aan het vrouwenkiesrecht. In september komt er over het algemeen kiesrecht en het vrouwenkiesrecht een apart artikel maar om daar alvast naar toe te leven, 3 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.
Judith Leyster
Judith Leyster werd in Haarlem geboren in het jaar 1609. Judith Leyster ontwikkelde zich tot een kunstenares, in 1628 werd haar werk al opgemerkt door de stadshistoricus en dominee Samuel Ampzing. In 1628 was Judith nog maar 19 jaar oud. Al in 1633 werd Judith Leyster toegelaten tot het Sint-Lucasgilde voor kunstambachtslieden. Hierdoor werd ze als eerste vrouw tot meester-schilder benoemd. De schilderijen van Judith Leyster hangen net als dat van haar mannelijke tijdsgenoten in verschillende musea zoals het Rijksmuseum, het Mauritshuis, the National Gallery in Londen en het Frans Hals museum.
Anna Maria van Schurman
Anna Maria van Schurman was de eerste vrouwelijke student die aan een Nederlandse universiteit werd toegelaten. Ook was ze mogelijk de eerste vrouw in Europa die aan een universiteit mocht studeren, al is daar nog wel wat discussie over.
Anna Maria werd op 5 november 1607 geboren in Keulen. Toen Anna Maria 8 jaar oud was verhuisde zij en haar familie naar Utrecht. Anna Maria was intelligent en door de toewijding van een goede huismeester kon ze op driejarige leeftijd al Duits lezen. Haar vader besloot haar zelf te onderwijzen en leerde haar onder andere Latijn en Grieks.
In 1636 werd Anna Maria toegelaten aan de Universiteit van Utrecht. Dit betekende niet dat ze als een normale student werd behandeld. Ze moest de colleges van achter een gordijn en in een nis bijwonen, zodat de manlijke studenten haar niet zouden zien.
Anna Maria koos er bewust voor om niet te trouwen maar zich volledig op de wetenschap te richten. Ze was ervan overtuigt dat de wetenschap zich moest focussen op een betere begrip van de Bijbel. Anna Maria overleed in 1678 op zeventigjarige leeftijd. In haar leven heeft ze verschillende teksten geschreven (in het Latijn) die door heel Europa werden verspreid.
Alexandrine Tinne
Alexandrine Tinne werd in 1835 in Den Haag geboren en groeide op in een rijke familie. Alexandrine reisde veel en besloot om zich in Caïro (Egypte) te vestigen om zo Noord Afrika te onderzoeken. Samen met haar moeder en twee Duitse ontdekkingsreizigers en onderzoekers reisde ze door de Sudan. Terug in Caïro bestudeerde Alexandrine Tinne de Arabische geschiedenis en de Koran waarna ze de gebruiken van de moslims overnam. Hierdoor wordt ze ook wel de vrouwelijke Lawrence of Arabia genoemd. In 1869 werd ze op één van haar reizen door een groep nomaden uit de Sahara aangevallen en vermoord. Alexandrine Tinne stierf op 34-jarige leeftijd, het is niet bekent waar ze ligt begraven.
Drie vrouwen in de Nederlandse geschiedenis
Dit waren drie vrouwen in de Nederlandse geschiedenis die mij eigenlijk verrasten. Mijn oorspronkelijke idee voor dit artikel waren de vrouwen van grote leiders zoals Willem van Oranje of Otto de Eerste, met misschien nog een of twee van de Dolle Mina’s.
Als je dit artikel leuk of leerzaam vond en graag meer wil weten over vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis of uit de wereldgeschiedenis, laat het me weten.
Voor wie meer wil lezen over vrouwen in de Nederlandse geschiedenis, op de website van Historiek vind je verschillende biografieën van vrouwen (en natuurlijk ook mannen) in de geschiedenis.