Een paar dingen die je moet weten voordat je archeoloog wordt

Wil jij nu graag een archeoloog worden? Denk je te weten wat een archeoloog doet. En zie jij het zitten om een groot deel van je leven buiten te werken. Dan zijn er toch een paar dingen die ik vind dat je moet weten voor dat je archeologie gaat studeren.

Als archeoloog in het buitenland

Wil jij archeologie gaan studeren omdat je de piramides zo interessant vind? En wil jij als archeoloog in het buitenland gaan werken?

Ik ga niet zeggen dat je geen archeoloog kan worden In het buitenland want wie weet maar veel landen waaronder ook Nederland doen er alles aan om hun eigen archeologen die in dat land is opgeleid voorrang te geven op banen in de archeologie.  In Egypte is bijvoorbeeld een maximumaantal buitenlandse archeologen die daar mag werken.  In Turkije moet ik een speciaal visum hebben om als archeoloog te mogen werken, dan mag je vaak geen veldwerk doen.

Archeoloog

Dus wil je archeoloog worden Omdat jij ervan overtuigd bent dat jij in Egypte gaat werken. Dan ben ik bang dat de kans daarop best klein is. Het is dus verstandig om hiermee rekening te houden dat je waarschijnlijk in Nederland komt te werken. Dit wil niet zeggen dat als jij in Egypte wilt werken dat je het niet moet proberen, maar hou er rekening mee dat het misschien niet gaat lukken.

Give my the money

Denk jij nu; Ik word archeoloog om snel rijk te worden. Dan stop ik je meteen, dat is een droom. Je werkt als archeoloog omdat het je passie is, omdat je niets anders zou willen doen. En het levert een mooie boterham op, maar je wordt er niet rijk mee. Al jaren is de archeologie het slechtst betaalde academisch beroep in Nederland.

Alle tijd en jaren onderzoek

Nu zie je op tv altijd archeologen die voor een universiteit of onderzoeksinstelling werken die in alle rust jaren onderzoek kunnen doen. In Nederland werken de meeste archeologen voor commerciële bedrijven. Een commercieel bedrijf moet geld verdienen om niet failliet te gaan. En hoe doen ze dat? Met het werk van de archeologen.

Dit wil niet zeggen dat er geen onderzoek wordt gedaan, maar er is gewoon niet de tijd of het geld dat jij een jaar aan bijvoorbeeld één waterput werkt. En vooral tijdens het veldwerk is er een grote druk om het werk zo snel mogelijk uit te voeren. Dit is belangrijk voor het archeologisch bedrijf en alle andere bedrijven die betrokken zijn bij het bouwproject.

Zonneschijn en regenbogen

De kans dat je in Nederland komt te werken als archeoloog is erg groot (zie punt 1 hierboven). En iedereen weet dat het weer in Nederland niet altijd even prettig is. Als archeoloog sta je gewoon vaak buiten en dan zal het niet altijd zonneschijn en regen bogen zijn, maar ook regen, sneeuw, wind en hagel. Dus als je archeoloog wilt worden in Nederland dan zijn een goede waterbestendige jas en laarzen geen luxe.

Word jij archeoloog?

Met al deze boven genoemde punten word jij dan nog archeoloog. Zo ja denk dan niet verder na en ga je inschrijven voor één van de opleidingen archeologie. En word ooit mijn nieuwe collega. Maar laat dit artikel je alsjeblieft niet afschrikken. Ik wil dat je je passie volgt, maar ook dat je weet dat je weet waar je aan begint. Want werken als archeoloog is geweldig ook al wordt ik niet rijk en zit er soms wat tijdsdruk op mijn werk. Ik zou niet anders willen.

Geef een reactie