Ik ben afgestudeerd!

De titel van deze blogpost verraad mijn nieuws al. Maar het is nu officieel ik ben afgestudeerd. In dit artikel wil ik jullie vertellen hoe mijn afstuderen ging.

Eerst even terug naar 4 november 2018, ik liet jullie toen weten dat mijn scriptie goedgekeurd was. Dit was de grootste hindernis maar zeker niet de enigste.

Ik heb mijn afstudeeronderzoek was een onderzoek naar de verandering in levensstijl aan de hand van archeologisch keramiek- en glasvondsten afkomstig uit de Academiestraat 3 te Harderwijk.WIjnglazen uit 17e en 18e eeuw. Afkomstig uit mijn afstudeerscriptie.

Maar nadat mijn scriptie goedgekeurd was moest ik nog wel wat werk verzetten. Zo was de tekst goedgekeurd maar moest er aan de opmaak nog gesleuteld worden.

Stage

Daarnaast moest ik nog een stage lopen bij een gemeentelijke archeoloog. Er staat nog een artikel gepland over deze stage. Deze kan ik pas publiceren als het des betreffende project is afgerond. Maar daarover volgt meer.

Afstuderen

Ik wil jullie nu graag mee nemen op mijn avontuur, het verdedigen van mijn scriptie. Allereerst moet je weten dat ik presenteren nou niet bepaald leuk vind. Als het moet, nou dan moet het maar. Leuk vind ik het in ieder geval niet.

Nu moest ik mijn scriptie die ruim 350 pagina’s lang is in nog geen halfuurtje samenvatten. Nu zul je denken een half uur is best veel. Nou nee, niet als je een scriptie/ verslag waar je ruim een jaar aan hebt gewerkt moet samenvatten zonder belangrijke details weg te laten.

Maar op de een of andere manier is het me toch gelukt om in een lopend verhaal en binnen de tijd mijn scriptie te presenteren. Maar dat is slechts stap 1 van het afstuderen.

Discussie

Bij onze opleiding moet je niet alleen je onderzoek presenteren en hierover vragen beantwoorden. Je moet ook zelf drie stellingen voordragen waarover gediscussieerd word.

Dus eerst de stellingen bedenken. Het moeten stellingen zijn die bij je onderwerp passen, waarover je kan discussiëren en die je ook nog een soort van kan winnen.

Ik zal jullie maar niet lastig vallen met mijn discussiepunten omdat ze vooral over de theorie achter materiaal onderzoek gaan. Het kwam er in het kort op neer dat ik moest laten blijken dat ik ook van de theorie achter mijn scriptie verstand had.

Nagelbijten

En dan het moeilijkste van het hele afstuderen. Je moet de kamer verlaten en wachten terwijl de docenten en deskundige besluiten of je bent geslaagd. Dit duurde bij mij ongeveer een kwartier. En dit was een lang kwartier.

Maar het verlossende woord kwam, en ik ben geslaagd. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd met een 8 als gemiddeld eindcijfer. Al is het cijfer maar een bijkomstigheid.

afgestudeerd

 

Geef een reactie