Kijktip: Het verhaal van Nederland

Dit keer een totaal ander artikel. Nu ga ik jullie eens niet iets vertellen over de verre geschiedenis. Dit keer heb ik een kijktip voor de Nederlandse televisie, namelijk het verhaal van Nederland. Mogelijk heb je het al voorbij zien komen. Misschien heb je het al gekeken. Maar sinds deze woensdag is er op NPO1 een nieuwe serie over de geschiedenis van Nederland te zien. En wat deze serie anders maakt dan andere series. Hier zijn ook archeologen bij betrokken.

Het verhaal van Nederland

Het verhaal van Nederland werd deze woensdag voor het eerst uitgezonden op NPO1. Bijna 1,7 miljoen kijkers keken. Maar voor het geval dat je nu niets over deze nieuwe serie hebt gehoord wil ik je toch deze kijktip meegeven.

Problemen met geschiedenis series

Mijn probleem met veel series over de geschiedenis van Nederland is dat ze vaak alleen gaan over belangrijke mannen en gebeurtenissen in de meer recente geschiedenis.

Al vanaf de Prehistorie leven er mensen in Nederland, maar wat leren we daar over? De hele Prehistorie wordt vaak samengevat in een paar zinnen, en dan daar komen en gaan de Romeinen. Vaak is er iets meer tijd voor de Romeinen, maar ook daar wordt vaak vluchtig over heen gegaan.

Het verhaal van Nederland

Wat ik zo verfrissend vond aan de serie het verhaal van Nederland is dat de eerste aflevering helemaal over de jager-verzamelaars en eerste boeren ging.

Het verhaal van Nederland wordt letterlijk verteld door Daan Schuurmans. En het verhaal is niet stoffig of saai met honderden feiten. De beelden geven een beeld van de mensen uit die tijd, niet de feiten. Er is een stuk over een grafritueel. En ik kan heel droog vertellen dat mannen werden begraven met een bijl en pijl-en-boog. Maar in de serie zie je hoe een man wordt begraven en hoe een bijl in zijn hand wordt gelegd. En dat geeft de droge feiten en menselijk gezicht.

Beelden uit de serie het verhaal van Nederland.
Beeld uit de serie het verhaal van Nederland.
Verhalen verteller

Iets wat ik heel verfrissend vond was de manier hoe Daan Schuurmans werd neergezet als verhalen verteller en de archeologen.

De verhalen verteller loopt afwaren mee in het verhaal, als een gids. Het is niet alleen een stem die je het verhaal verteld, maar een persoon die je zowat aan de hand mee neemt het verhaal door.

De specialisten, archeologen in de eerste aflevering, deden hun verhaal vanuit een studio. Zij geven de feiten en verdieping bij het verhaal dat we zagen afspelen.

En verder

Ik heb tot nu toe alleen nog maar de eerste aflevering gezien. Maar ik kijk uit naar volgende week woensdag voor de volgende aflevering.

De serie bestaat uit 10 afleveringen, dus ze gaan met grote stappen door de geschiedenis heen. Maar als ik kijk naar de titels van de afleveringen die nog komen dan ziet het er wel goed uit. Er komen nog afleveringen over Romeinen & Bataven, Friezen & Franken, Ridders & graven, pestleiders & predikanten, Geuzen & papen, Kapers & kooplui, Patriotten & prinsgezinden, Pioniers & paupers en Bevrijders & bezetters.

Naast de serie is er ook een podcast, pod-wandelingen en er komt een boek en een serie voor op scholen. Beter gezegt er is genoeg. Voor meer informatie kijk op de website van het verhaal van Nederland.

Als je de serie nog niet had gezien dan hoop ik je geïnspireerd te hebben om toch te gaan kijken. En heb je de serie gezien dan hoop ik dat je het net zo leuk vond als ik 🙂

Geef een reactie