Mijn scriptie: de opzet van mijn onderzoek

In mijn vorige blogartikel heb ik geschreven over mijn scriptie waar ik nu aan werk. In dat artikel heb ik beschreven waar mijn scriptie en onderzoek over gaat. Als je dat nog niet hebt gelezen dan kan je hem hier vinden. In dit artikel wil ik jullie vertellen hoe ik mijn onderzoek heb opgezet. En hoe ik mijn onderzoek uitvoer.

Mijn onderzoek

Mijn onderzoek bestaat heel simpel gezegd uit twee delen. Allereerst voer ik een synthetiserend onderzoek uit van het vondstmateriaal uit de door mij onderzochte steden. Een synthetiserend onderzoek is een onderzoek waarbij je verschillende onderzoeken bij elkaar brengt om nieuwe conclusie te kunnen doen. In mijn geval heb ik het vondstmateriaal dat bij archeologische onderzoeken in Deventer, Dordrecht, Zutphen en Oldenzaal is aangetroffen bij elkaar verzameld.

Het vondstmateriaal

Om het vondstmateriaal uit de verschillende onderzoeken bij elkaar te verzamelen heb ik via een nationale database van archeologisch onderzoeken gekeken.  Ik heb daarna de onderzoeksrapporten van deze archeologische onderzoeken bij elkaar verzameld. Uit eindelijk had in bijna 50 rapporten waaruit ik het aangetroffen vondstmateriaal bij elkaar verzamelde in een database.

database van mijn onderzoek

Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren heb ik een eigen database opgebouwd met het programma Access van Microsoft. Uit de 50 archeologische rapporten werden de resultaten van 96 vondstcomplexen gehaald. In totaal waren er 17743 gebruiksvoorwerpen die in de database weren opgenomen.

Het valt jullie misschien al op dat ik een onderzoek doe naar archeologische vondsten zonder dat ik zelf de vondsten in handen heb. Hierdoor kan ik een onderzoek doen met 17743 vondsten zonder dat ik jaren bezig ben met alleen het verzamelen van de data. Een bijkomstigheid achteraf is dat ik mijn hele scriptie vanuit huis kon doen zonder al te veel problemen. Dit is wel handig gezien de Corona maatregelen en de lockdown waar we bij de universiteiten best veel last van hebben.

Voor mijn vorige scriptie voor mijn bachelors diploma heb ik wel onderzoek gedaan naar fysiek aardewerk. Maar toen heb ik veel minder vondsten bekeken. Als je hier in geïnteresseerd bent kan je hier een artikel daar over lezen.

Het literatuuronderzoek

Het tweede deel van mijn onderzoek bestaat uit een literatuuronderzoek. Hierbij gebruik ik onder andere onderzoeken naar verschillende aardewerksoorten om de herkomst van deze typen aardewerk te achterhalen. Het literatuuronderzoek gebruik ik ook voor de reconstructie van de handelsnetwerken en de politieke en economische ontwikkelingen in de 13e en 14e eeuw.

Mijn scriptie als serie

De vorige keer had ik al geschreven dat ik een serie wou maken van mijn scriptie. In deel 1 heb ik het onderwerp van mijn scriptie beschreven. In dit artikel heb ik over de opzet van mijn onderzoek iets geschreven. De volgende artikelen binnen deze serie wil ik gebruiken om elementen van mijn scriptie uitlichten.

Vragen?

Mocht je vragen aan mij hebben kan je contact met me opnemen via het contact formulier (klik hier). En ik werk aan een Facebookpagina deze is al wel online, maar nog niet helemaal af.

Waarom???

Geef een reactie