Mijn scriptie: Middeleeuws vaatwerk

Zoals jullie konden lezen in mijn eerste blogartikel over mijn scriptie gaat mijn onderzoek over de reconstructie van handel aan de hand van vaatwerk. In dit artikel wil ik jullie iets meer vertellen over het vaatwerk dat ik in mijn onderzoek tegenkom.

Middeleeuws vaatwerk in mijn onderzoek

Het vaatwerk in mijn onderzoek bestaat voornamelijk uit aardewerk. Maar dit aardewerk kan veel informatie geven over de handel. Van veel soorten aardewerk kunnen we namelijk de herkomst vast stellen. Nu staat er misschien onder je koffie kopje made in China. Nu deden ze dat vroeger nog niet. Maar door veel onderzoek naar het afval van pottenbakkers weten we welke kenmerken aan aardewerk bij welke stad of streek horen. Door hiernaar te kijken kunnen we de handelsstromen in kaart brengen.

Aardewerken vaatwerk

In de vroege middeleeuwen werd het meeste aardewerk dat mensen gebruikte in het eigen huis gemaakt. Maar in de periode die ik onderzoek werd het meeste aardewerk gekocht op de markt. Vaatwerk werd niet alleen gemaakt van aardewerk, maar ook van glas, metaal en hout. Maar toch bestaat mijn onderzoek voor meer dan 90% uit aardewerk.

steengoed kan, vaatwerk

Glazen vaatwerk

Glas werd al in de prehistorie gemaakt en glazen vaatwerk was erg populair in de Romeinse tijd. Na het vertrek van de Romeinen wordt ook wel de dark age’s genoemd. Veel van de technieken die de Romeinen deze kant op hadden gebracht werden vergeten. In de 13e en 14e eeuw kwam glas nog, maar sporadisch voor. Het vroege glas wordt vooral gevonden in connectie met de adel of kerk. Vanaf het einde van de 14e eeuw gingen ook (rijke) kooplieden glazen vaatwerk gebruiken.

Metalen vaatwerk

Metaal als vaatwerk werd waarschijnlijk net zo veel of misschien wel meer gebruikt dan aardewerk. Vooral kookpannen werden van brons, tin en koper gemaakt. Toch vinden we deze weinig terug. Metalen voorwerpen waren erg duur en dus waren de mensen erg zuinig op hun spullen. Maar vooral als een metalen voorwerp kapotging dan kon deze vaak worden gerepareerd. Er waren reizende potten lappers die van plaats naar plaats reisde om metalen potten te repareren. Terwijl als er een aardewerk pot kapotging dan was deze onbruikbaar en kon niet meer hersteld worden. Als een metalen pot zo kapot was dat deze niet meer gerepareerd kon worden dan kon deze bij de smid worden ingeleverd om gerecycled te worden. Je kreeg dan korting bij de aankoop van de volgende pot.

Houten vaatwerk

Hout werd ook gebruikt als vaatwerk. Vooral broden en kommen vinden we soms nog terug. Maar hout is een organisch materiaal en wordt door de natuur afgebroken. Allen als hout onder goede conserverende omstandigheden wordt bewaard kan deze een paar 100 jaar later nog worden teruggevonden. En dan nog kan je een kapotte houten voorwerp ook “hergebruiken” als stookhout in je kachel. Dan zit je er lekker warm bij.

Meer lezen

Als je meer wilt lezen kijk dan naar één van mijn andere artikelen over mijn scriptie. Lees hier over het onderwerp van mijn scriptie. Of lees de artikelen over mijn bachelor scriptie. Maar misschien wil je iets lezen dat niet door mij is geschreven dan raad ik het boek

Geef een reactie