Mijn scriptie

Ik ben deze blog ooit begonnen om dat ik graag mijn onderzoek wou presenteren aan meer mensen dan alleen mijn docenten. Ik ben nu bezig met het schrijven van mijn master scriptie en ben ondertussen al een redelijk eind op weg. Tijdens het schrijven van deze scriptie ben ik tegen problemen aangelopen en heb ik al leuke “ontdekkingen ”gedaan. Ik dit artikel wil ik jullie iets meer over de opzet en het onderwerp van mijn scriptie vertellen. Ik wil hier een serie van maken. In de artikelen in deze serie wil ik kleine stukjes van mijn onderzoek aan jullie presenteren. Hopelijk vinden jullie dat leuk.

Voordat ik kon beginnen

Voordat ik kon beginnen met de laats fase van mijn studie (het afstuderen) moest ik een onderwerp voor mijn scriptie vinden. Hiervoor kan je als student naar één van je docenten gaan om te kijken of je mee kan werken aan één van zijn onderzoeken of dat van een post doc. Onderzoeker. Of je mag een eigen onderwerp bedenken en hierbij je eigen begeleiders vinden. Nu heb ik voor dit laatste gekozen.

foto van een laptop

Waarom deed ik dit?

Ik heb dit gedaan omdat mijn interesse ligt bij de materiële cultuur van de (late) Middeleeuwen en Nieuwe tijd. Dit is een periode die op mijn universiteit niet veel wordt onderzocht. En ik wilde niet alleen onderzoek doen naar de materiële cultuur van die periode, maar ik wilde een onderzoek doen dat nu had. Ik wilde dat er iemand was die iets had aan mijn onderzoek.

Met deze twee punten in mijn achterhoofd heb ik contact opgenomen met een oud stagebegeleider van mij de gemeentelijk archeologen van de gemeente Zutphen. En ik heb mijn vraag bij hen neergelegd. We zijn in gesprek gegaan en daaruit kwam een onderwerp.

Het onderwerp van mijn scriptie

Het was de archeologen van de gemeente Zutphen namelijk opgevallen dat de materiële cultuur uit de 13e en 14e eeuw in Zutphen heel anders is dan die in Deventer. En dit vonden ze een beetje vreemd. Voor wie het niet weet Zutphen en Deventer zijn twee steden die vlak bij elkaar liggen, ongeveer 20 km van elkaar af. Alle bij de steden liggen aan de rivier de IJssel. En alle bij de steden waren in de 13e en 14e eeuw lid van de Hanze en waren dus handelssteden. En toch zat er verschil tussen de materiële cultuur van deze twee steden. Dus de vraag was hoe kan dat?

 

Onderzochte steden van mijn scriptie

Zoals ik al vertelde zijn de steden Deventer en Zutphen in veel opzichten vergelijkbaar met elkaar. Wat wel anders was is dat Zutphen onderdeel was van het hertogdom Gelre en Deventer onderdeel was van het bisdom Utrecht. Het idee dat is ontstaan is dat de verschillen tussen deze twee steden wel eens te maken konden hebben met de politieke invloeden van de verschillende gebieden waarin deze lagen.

Om dit te kunnen onderzoeken kijk ik niet alleen naar de steden Deventer en Zutphen, maar ook naar Dordrecht en Oldenzaal. Nu hoor ik jullie al denken waarom die twee steden, nietwaar? Dordrecht was een handelsstad aan de rivier net als Deventer en Zutphen. Maar Dordrecht viel weer onder een andere politieke invloed, namelijk het graafschap Holland. Oldenzaal was ook een handelsstad, maar deze stad ligt niet aan een rivier. Oldenzaal was dan ook geen lid van de Hanze of de Hollandse handelsconnecties.

kaart politieke gebieden mijn scriptie

Mijn scriptie

In mijn scriptie ga ik onderzoeken in welke maten de steden Zutphen, Deventer, Dordrecht en Oldenzaal deelnamen aan de (inter)regionale handel. Hiervoor kijk ik alleen naar het aangetroffen vaatwerk, de gebruiksgoederen van aardewerk, glas, metaal en hout. Ik wil weten:

Welke verschillen zijn er in het vaatwerk tussen deze verschillende steden?

Waar komt het vaatwerk vandaan?

Via welke handelsnetwerken liep de handel in het vaatwerk?

En welke verklaringen zijn er voor de verschillen?

Een serie

Zoals ik al in de inleiding van dit artikel vertelde wil ik een serie aan artikelen wijden aan mijn scriptie. In deze artikelen wil ik delen van mijn onderzoek aan jullie presenteren maar jullie ook meenemen in het proces dat ik moet doorlopen. Zoals ik al zij ik ben tegen bepaalde zaken aan gelopen. Ik heb ups gehad en downs. Iedereen die ooit een afstudeerscriptie heeft geschreven kent het gevoel. Maar afgelopen jaar was dan ook geen normaal jaar met de Corona pandemie en de lockdowns die hierdoor moesten plaatsvinden. Maar daarover zal ik in volgende artikelen wel meer schrijven.

Mocht je vragen aan mij hebben kan je contact met me opnemen via het contact formulier (klik hier). En ik werk aan een Facebookpagina deze is al wel online, maar nog niet helemaal af.

 

Geef een reactie