Mineraalwater in de archeologie

Mineraalwater, niet het meest spannende drankje maar er is tegenwoordig wel variatie. Mineraalwater met of zonder bubbels? Met een smaakje of toch liever zonder? En van welke bron? Zoveel keuze kijk maar eens in de supermarkt. Je hebt keuze uit spa blauw, sourcy rood of chaudfontaine met citroensmaak, om maar wat voorbeelden te noemen. Maar wat heeft dit allemaal te maken met archeologie?

Mineraalwater

Druppel water

In de 18de eeuw werd er op grote schaal mineraalwater gebotteld en verkocht. Dit gebeurde door commerciële bedrijven. Het water werd in aardewerken flessen verpakt en klaar gemaakt voor transport.

De mineraalwaterflessen worden binnen de archeologie teruggevonden en kunnen waardevolle informatie geven. Op de flessen werd het merk van de mineraalwaterbron gezet. Aan de hand van deze merken kunnen archeologen de bron achterhalen en de flessen dateren.

Mineraalwaterfles uit mijn onderzoek

mineraalwaterfles, aadewerk

Bijvoorbeeld deze mineraalwaterfles. Deze is afkomstig uit een beerput die ik voor mijn scriptie heb uitgewerkt. De waterfles werd in een put gevonden waarin veel voorwerpen uit de 18de eeuw afkomstig waren.

Op deze fles staat een merk van de Fachinger mineraalwaterbron (zie hier onder). Door onderzoek te doen na dit merk kon ik een datering vaststellen voor de fles. merk op mineraalwaterfles

Ik zou jullie niet te veel vervelen met de feiten over deze mineraalwaterfles.

Gezondheidsdrank of wondermiddel

Mineraalwater was verkoelend en zou een opwekkend effect hebben. Maar ook zou het heel gezond zijn. Water afkomstig uit verschillende bronnen zouden verschillende geneeskrachtige werkingen hebben.

Water afkomstig uit de bron bij Fachinger zou helpen bij lever- en galziekten. Maar ook patiënten met jicht of chronische longziekten zouden kunnen genezen door het drinken van dit water.

We weten ondertussen dat het mineraalwater uit de bron bij Fachinger geen geneeskrachtige werking heeft. Het water uit deze bron word nog steeds gebotteld en verkocht in Duitsland.

Andere dranken

Mineraalwater was door zijn status als gezondheidsdrank en de kosten van het vervoer geen gewone alledaagse drank. In de 17de en 18de eeuw werd er door de gewone bevolking veel bier gedronken.

Wijn was duur en kon dus niet door iedereen worden gedronken. Koffie en thee waren vooral in de 17de eeuw erg duur. Gelukkig is het vandaag de dag beter betaalbaar. Stel je eens voor een ochtend zonder een kop koffie of thee.Thee kopje

 

Geef een reactie