Regen, kou en studie archeologie

Zoals ik al een aantal keer heb laten vallen, ben ik op dit moment bezig met mijn afstudeerscriptie. Dat betekent dat ik over niet al te lange tijd zal afstuderen. Maar moet jij nog beginnen met je studie? En zit je te denken aan een studie archeologie? Wat gaaf, misschien worden we dan ooit collega’s maar eerst, weet je wel waar je aan begint. Een studie archeologie is niet alleen maar zonneschijn, maar ook regen en vorst.

Mijn keuze voor de studie archeologie

Eerst even een persoonlijk verhaal. Ik wou al sinds ik klein was archeoloog worden. Tegen mij is heel lang gezegd dat ik dat niet kon, afijn ik heb bewezen dat ik het zeker wel kon. Omdat archeologie toch een iets wat out of the box opleiding is werd op de middelbare school mij aangeraden om al een jaar voor mijn eindexamen jaar naar de opleiding te kijken. En mooi mee genomen, voor kijkdagen/middagen kreeg je vrij bij mij op school.

Dus mijn moeder nam me mee naar de kijkdag bij de studie archeologie. Bij het openingspraatje werden meteen een paar dromen doorgeprikt. Er werd geopend met de zin “als je denk dat het als Indiana Jones is kan je maar beter nu vertrekken”. Vervolgens werden ook de dromen van tropische oorden en het warme Egypte de grond in geboord. Een aantal mensen vertrokken ook direct na dit praatje, geen idee waarom 😉.

sphinx en piramide

Loting en uitval

Ik haalde mijn eindexamens en schreef me in bij de opleiding. Op dat moment was het nog een loting met maximaal 75 plaatsen. Ik zat erbij maar ruim 100 mensen werden niet aangenomen. We begonnen het eerste jaar dus met 75 studenten, en eindigde met veel minder.

Waarom vraag je nu, niet alleen omdat het moeilijk was. Een groot deel van de studenten hadden geen idee wat archeologie nou werkelijk inhield. Om het kaf van het koren te scheiden worden er meerdere buiten dagen/ veld proeven georganiseerd.

Veldkartering

De eerste is de veldkartering, dit is letterlijk in rijtjes over een geploegde akker heen lopen en hopen dat je iets tegen komt. Alles wat je tegen kwam stopte je in een emmer en die werd aan het einde van de rij gecontroleerd, en vaak leeggegooid. Maar wanneer worden akkers geploegd? Na het oogsten. Mijn opleiding organiseert de veldkartering ieder jaar in de manden december/januari en soms begin februari. Dus als het koud is, en met een beetje geluk regent en vriest.

De veldkartering duurt twee dagen, dat is lang genoeg. Studenten die geen liefde voor het vak voelen haken dan al snel af, de andere bikkelen door. Het is misschien gemeen van de opleiding maar tijdens je werkzaamheden als archeoloog sta je soms ook met -5 of in de regen buiten. En als je kunt doen waar je van houdt, dan maakt het weer ook niet uit.

Geef een reactie