Mijn scriptie is goedgekeurd, bijna klaar!

De dagen van door ploeteren aan mijn scriptie, schrijven en herschrijven zijn voorbij. Want ja hij is goedgekeurd, voldoende, ik ben ervan af!! Nu ben ik bijna afgestudeerd!

Ik heb al eens benoemd dat ik bezig was met het schrijven van mijn scriptie, en dat sommige artikelen hun oorsprong vonden in mijn scriptie. Ik wil in deze blog poste zo kort en duidelijk mogelijk mijn scriptie bespreken. En wie weet heeft een toekomstige student archeologie er ooit iets aan.

Putten van de burgemeester

Ik heb mijn scriptie geschreven onder de titel; putten van de burgemeester, een onderzoek naar de verandering in levensstijl aan de hand van archeologisch keramiek- en glasvondsten afkomstig uit de Academiestraat 3 te Harderwijk.

De titel is een mond vol. Maar ook een beschrijving van mijn onderzoek.

Voor mijn afstuderen heb ik een onderzoek gedaan naar levensstijl. Mijn onderzoek focuste zich op hoe je als archeoloog de levensstijl kan aflezen aan de hand van het vondstmateriaal. Hiervoor mocht ik gebruik maken van vondstmateriaal afkomstig van een opgraving uit Harderwijk.

Het begin

aardewerk uitleggen archeologie

De eerste stap in mijn onderzoek was het uitzoek van het vondstmateriaal. Veel van de voorwerpen waren al in elkaar geplakt door vrijwilligers (en ik was ze zo dankbaar). Het in elkaar plakken van aardewerk is heel leuk maar kost zo veel tijd. Je moet het zien als een 3D-puzzel waarvan een heleboel stukken ontbreken.

 

Na het uitzoeken van het vondstmateriaal moeten alle vondsten in de database worden ingevoerd. De vondsten moet worden gedateerd, gefotografeerd en worden beschreven.

Op dit punt heb ik nog geen enkel nieuw onderzoek gedaan. Ik heb de vondsten enkel nog maar beken en beschreven.

Na al het beschrijven en het werken met het vondstmateriaal heb ik me opgesloten om verder onderzoek te doen. Ik zal jullie niet te veel vervelen met de details.

Onderzoek

Voor mijn onderzoek maakte ik gebruik van onderzoeken van andere archeologen en historie. Ook ben ik me gaan verdiepen in dagboeken. Maar een van de beste bronnen waren schilderijen. Een schilder probeert op een mooi en kunstige manier de werkelijkheid vast te leggen. Waardoor details van dagelijkse gebruiken zichtbaar worden.

Zoals ik heb geschreven in het artikel over de thee consumptie 18de eeuw thee van een schotel gedronken. Dit artikelen maar ook andere hebben hun oorsprong in mijn scriptie gevonden. Lees ook eens over de consumptie van wijn, het “ritueel” van gastvrijheid of hoe je levensstijl terug kan zien in het vondstmateriaal.

2 antwoorden op “Mijn scriptie is goedgekeurd, bijna klaar!”

 1. Toppie👍 Iris
  Ben ontzetten trots op je.
  En dat je dit al zover heb gebracht ondanks alles dik pluim .🤗
  Iris ga jij je droom ma achterna want ik weet dat jij dit kan.
  Dikke kus 💋
  Van mij❤

Geef een reactie