Stage beleidsarcheoloog

In een vorig artikel schreef ik dat ik ben begonnen met mijn stage en dat ik (hopelijk) iets meer tijd zou hebben. Nu zit er nog altijd 24 uur in een dag en hoe ik er meer krijg daar ben ik nog niet achter. In de afgelopen tijd is dan ook nog een vel gebeurt stage, corona, thuiswerken, online studeren en afstuderen. Dit artikel had ik tijdens mijn stage al geschreven maar ik had nog geen tijd gehad om hem te plaatsen. Met een beetje vertraging mijn ervaring tijdens mijn stage als beleidsarcheoloog.

Ik heb mijn stage gelopen bij de gemeente Apeldoorn als gemeentelijk archeoloog en beleidsarcheoloog. Nu eerst voor wie niet weet waar Apeldoorn ligt. Apeldoorn staat op de 15e plek van de grootste gemeentes van Nederland. In Apeldoorn ligt ook het Paleis het Loo, de Apenheul en het kinderpretpark Julianatoren. Dus een mooie plek voor bijvoorbeeld een herfstvakantie in eigen land.

Wat doen de gemeentelijk archeologen?

De gemeentelijk archeologen van de gemeente Apeldoorn houden zich niet bezig met het doen van archeologische opgravingen. Maar wat doen gemeentelijk archeologen dan? En waar ben ik dan al tijdens mijn stage mee bezig geweest?  Het werk van gemeentelijk archeologen is zeer divers en ook erg leuk. En daar wil ik jullie graag iets meer over vertellen.

De gemeentelijk archeologen hebben verschillende taken. De gemeente is verantwoordelijk voor het erfgoed en dus ook de archeologie. Dit is wettelijk vastgelegd voor alle gemeentes in Nederland. Veel gemeentes hebben eigen archeologen in dienst of huren archeologen voor een paar uur per week in. De gemeentelijk archeologen hebben dan ook een adviserende en controlerende rol in het archeologisch proces. Dit worden ook wel beleidsarcheologen genoemd.

Taken van een beleidsarcheoloog

Zoals hiervoor genoemd zijn de gemeentes in Nederland verantwoordelijk voor de archeologie in de gemeente. Beleidsarcheologen coördineren en controleren het archeologisch onderzoek in de gemeente.

In een eerder artikel heb ik al eens geschreven dat archeologisch onderzoek wettelijk verplicht is als de archeologie wordt bedreigt. Deze bedreiging is vaak in de vorm van bouwen of graven. Een beleidsarcheoloog adviseert bij de aanvraag van een bouwvergunning over de noodzakelijkheid van archeologisch onderzoek en hoe dit moet gebeuren.

De beleidsarcheoloog controleert ook of het archeologisch onderzoek goed wordt uitgevoerd. Verder zijn gemeentelijk archeologen vaak bezig met het onder de aandacht brengen van de archeologie uit de gemeente. Tijden mijn stage heb ik bijvoorbeeld een les gegeven aan basisschool leerlingen over wat archeologie is.

Mijn stage

Mijn stage was natuurlijk heel leuk, leerzaam maar ook vreemd. Ik begon mijn stage in een tijd toen alles normaal was. Mijn stage eindigde tijdens de intelligente Lock down door het corona virus. Thuiswerken moest ineens worde ingevoerd en ik sprak mijn stagebegeleiders alleen via videobellen. Toch heeft deze stage me veel geleerd en een bijbaan opgeleverd. Mij stage eindigde eind maart en sinds dien werk in twee dagen voor de gemeente als assistent beleidsarcheoloog. Dit geeft me veel werk ervaring maar het probleem van te weinig uren in de dag wordt er niet door opgelost.

Ik hoop dat jullie dit artikel interessant vonden. Stel je vragen hieronder of stuur me een bericht via het contact formulier.

Geef een reactie