Top 5: Dingen niet te zeggen tegen een archeoloog

Archeologen vinden het heerlijk om over hun beroep te praten. Vragen beantwoorden vinden ze juist leuk. Domme vragen zijn er niet zeggen ze, tenminste meeste vragen zijn niet dom. Toch zijn er dingen die archeologen liever niet horen. Hier onder een top 5 van dingen die archeologen liever niet horen.

1. Heb je al goud gevonden?goudstaven

Archeologen zijn geen schatgravers, het zijn wetenschappers. Het vinden van mooie en dure spullen is niet het doel van archeologisch onderzoek. En natuurlijk archeologen zijn ook mensen, en mensen houden van glimmers. Toch blijft het een lastige vraag en één die archeologen liever niet gesteld krijgen.

2. Hoeveel dino’s heb je al gevonden? dinosaurus skelet

Als je een vraag hebt over dinosauriërs heb je bij een archeoloog de verkeerde voor je. Archeologen onderzoeken mensen, paleontologen onderzoeken dinosauriërs. Dit betekent overigens niet dat je het met archeologen niet over de laatste jurassic world film kunt praten. 😀

3.Hoeveel is dat waard? 

steengoed kan

Tijdens mijn stage werkte ik mee aan een opgraving direct tegenover de ingang van een supermarkt. Vooral tijdens de piekuren bij de winkel kregen wij veel vragen aan het hek. Een van de irritantste vragen om te moeten beantwoorden was over de waarden van de vondsten.

Het is in het belang van de archeologie dat je draagvlak creëert zoals ze dat noemen. Dat betekend zeggen dat de vondsten waardeloos zijn is niet zo verstandig. Toch zijn de vondsten met de grootste archeologische of wetenschappelijke waarde in geld niets of weinig waard. Maar mensen begrijpen geld beter dan wetenschap, helemaal als het gaat om archeologie.

4.Is het niet eng?

Ja het wordt gevraagd en vaak ook zonder context. Dus is wat eng? Het gaat vaak over twee dingen skelet of botmateriaal of het betreden van een tombe??? Eerst de tweede optie, in Nederland zijn er bijna geen graftombes. Opgravingen vinden plaats in open putten.

Dan het skelet of botmateriaal, dat is persoonlijk. Er zijn archeologen die zich niet prettig voelen bij menselijke resten, dit is een persoonlijke keuze. De meeste archeologen die ik ken vinden het niet eng. Zelf heb ik nog niet zo vaak te maken gehand met menselijke resten. Toch is het wel dubbel, het zijn menselijke resten maar tegelijkertijd is het ook een deel van het onderzoek naar deze zelfde mensen.

5.Archeoloog net als Indiana Jones.hoed, kompas, notitieblok

Nou nee, als Indiana Jones een archeoloog was had hij voor dat hij het standbeeld (af welke andere schat dan ook) weghaalde ten minste eerst een foto moeten maken. Het spijt me als ik hiermee je dromen aan diggelen help maar Indiana Jones was geen archeoloog en zeker niet naar moderne standaarden.

Dit is de top 5 dingen die je niet tegen een archeoloog moet zeggen. Heb jij wel eens van deze dingen tegen een archeoloog gezegd? Of heb je een aanvulling, laat het mij weten.

Geef een reactie