Veel gestelde vragen

Al vanaf het eerste jaar van mijn archeologie studie krijg ik de standaard vragen: wat is archeologie, waarom wil je archeologie studeren en waarom doe je archeologisch onderzoek? Hier zal ik een aantal van de veel aan mij gestelde vragen kort beantwoorden.

Wat is archeologisch onderzoek

De meest gestelde vraag aan mij is toch wel de simpele vraag: wat is archeologie? Het eerste artikel dat ik heb geschreven op deze website ging over de vraag wat is archeologie, lees hier meer.

Het woord archeologie bestaat uit de twee Griekse woorden ἀρχαῖος – λόγος die letterlijk vertaalt ‘leer der oudheid’ betekenen. Archeologie of oudheidkunde is het wetenschappelijk onderzoek naar oude culturen door de overblijfselen van deze culturen te onderzoeken.

Waarom doen we archeologisch onderzoek

Een vraag die ik ook vaak krijg is waarom moet er archeologisch onderzoek worden gedaan. Heel simpel gezegd het is wettelijk verplicht.

Al in 1992 werd het Europees verdrag getekend dat stelt dat er rekening  gehouden moet worden met de archeologie in de ruimtelijke ordening. Ook staat er dat de verstoorder betaald als in situ behoud niet mogelijk is. Maar lees meer hier over in dit artikel.

Waarom is archeologie belangrijk

Veel mensen vinden de geschiedenis van Nederland of tenminste hun woonplaats eigenlijk (stiekem) wel belangrijk. En de geschiedenis verteld ons het verhaal van de overwinnaars en de belangrijke en rijke mensen. Maar het is de archeologie die ons iets kan vertellen over de “gewone” mensen.

Waarom ben ik archeologie gaan studeren

Ik krijg ook vaak de vraag hoe ik er bij ben gekomen om archeoloog te worden. Om eerlijk te zijn vind ik het soms een vreemde vraag. Je vraagt het ook niet aan een economie student, maar goed. Het geeft me een reden om over mijn grote liefde (archeologie) te praten.

Heel kort ben ik als klein kind in aanraking gekomen met de archeologie en ik wist het meteen, ik wilde dat worden als ik groot ben. En toen ik op de middelbare school zat heb ik met mijn ouders gekeken hoe ik archeoloog kon worden. En na vele jaren ben ik nu archeoloog.

Wat is archeolife

Ondertussen alweer 4 jaar geleden was ik bezig met het schrijven van mijn bachelor scriptie. En dat was natuurlijk veel werk. Maar ik was ook heel trots op alles waar ik mee bezig was. En ik was bang dat mijn scriptie ergens onderin een la zou verdwijnen, daarom ben ik deze website begonnen.

De naam archeolife slaat op archeologie en leven. Namelijk mijn leven en archeologie. Voor mij is de website een leuke hobby waar ik kan van me af kan schrijven en hopelijk jullie iets nieuws kan vertellen, of tenminste kan amuseren.

Heb je nog vragen

Heb je nu nog vragen aan mij stel ze dan onder dit artikel of neem contact op via het contactformulier. En ik zal de veel gestelde vragen zo nu en dan up-daten als er nieuwe veelgestelde vragen bij komen. Als je up-to-date wilt blijven schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

Geef een reactie