Wat is archeologie?

Iedereen kent het wel, je bent op een verjaardag of feestje en een standaard vraag die er wordt gesteld is: Wat doe jij zoal? En dan komt mijn antwoord: Ik studeer archeologie of ik werk als archeoloog. Dan krijg ik altijd een paar standaard opmerkingen en vragen zoals: Wat is archeologie? En daar gaat dit artikel nu net over.

Wat is archeologie?

Eerst even heel wetenschappelijk, het woord archeologie bestaat uit de twee Griekse woorden ἀρχαῖος – λόγος die letterlijk vertaalt ‘leer der oudheid’ betekenen. Archeologie of oudheidkunde is het wetenschappelijk onderzoek naar oude culturen door de overblijfselen van deze culturen te onderzoeken.

Het woord archeologie bestaat uit de twee Griekse woorden ἀρχαῖος – λόγος die letterlijk vertaalt ‘leer der oudheid’ betekenen.

De overblijfselen die hierboven worden benoemd kunnen in heel veel vormen voorkomen. De overblijfselen waar iedereen waarschijnlijk meteen aan denkt zijn gebouwde overblijfselen zoals de piramides van Egypte of de Akropolis in Griekenland.

Maar niet alle overblijfselen zijn nu nog zichtbaar, maar liggen verborgen in de grond. Deze overblijfselen kunnen heel divers zijn. Van spulletjes zoals potten of wapens tot de afdrukken in de grond die wij grondsporen noemen. Ik ben bezig met een reeks van artikelen waarin ik je mee neem in het archeologisch onderzoek. In deze reeks ga ik ook in op de verschillende soorten overblijfselen die archeologen tegenkomen. De reeks met deze artikelen vind je hier. Als je op de hoogte gehouden wilt worden van de nieuwste artikelen op deze website, schrijf je dan in op de nieuwsbrief via deze link

Een tweede vraag

Een tweede vraag die ik vaak krijg is of ik naar het buitenland ga om daar te werken. En nee dat ben ik niet van plan. En de meeste mensen kijken me dan erg verbaast en niet begrijpend aan. Kan je dan ook archeologisch onderzoek doen in Nederland?

Ja dat kan!

In de reeks artikelen over hoe het archeologisch onderzoek werkt ga ik in op de situatie in Nederland. Want hier in Nederland is nog zoveel te ontdekken. Dus waarom zou ik onderzoek in het buitenland willen gaan doen?

Nederland is misschien nat en koud. En Nederland heeft geen piramides of ruïnes zoals je die in Italië en Griekenland wel vind, maar Nederland heeft zo veel meer. En belangrijker Nederland is mijn land, het land waar ik ben opgegroeid en waar ik me mee identificeer. En dat is nu net wat archeologisch onderzoek zo speciaal maakt. Als archeoloog doe je onderzoek naar de voorgangers in een bepaald gebied.

En of je nu in Nederland bent geboren of dat je er pas later gaat wonen. Iedereen voelt zich in meer of minder maten verbonden met de plek waar hij/zij woont. Om maar eens te eindigen met een mooie quote waarom archeologie zo belangrijk is:

“We need to know where we came from to know where we’re going next. Knowledge of the past leads to better judgements about the future.”

– Matthew Johnson

Lees meer over waarom we archeologisch onderzoek doen in dit artikel.

Geef een reactie