Wat stond er op tafel?

Vandaag de dag kennen wij zoveel verschillende stijlen van voedsel. Maar hoe zat dat vroeger, wat stond er op tafel? Wat werd er gegeten in de 17e eeuw? En hoe weten we dit? In dit artikel ga ik kort in op de vraag wat er op tafel stond, maar eerst geef ik een inkijk in hoe we dit weten.

Wat stond er op tafel

Ik kan nu heel simpel een opsomming geven van dingen die in de 17e eeuw werden gegeten. Een paar plaatjes erbij en klaar. Een simpel artikel die jullie dan maar moeten geloven. Maar dat wil ik niet. Ik wil jullie een inzicht geven over hoe ik aan mijn informatie kom. Welke boeken en andere bronnen ik gebruik. En hoe ik daar mijn conclusies aan verbind.

Er zijn door verschillende wetenschappers onderzoeken gedaan naar voedsel door de tijd heen. Archeologen gebruiken verschillende wetenschappelijke methoden om tot hun resultaten te komen. Maar ik hou het voor vandaag simpel en overzichtelijk voor jullie. Veel gebruikte bronnen zijn dagboeken en schilderijen. Door deze met de resultaten van archeologisch onderzoek te combineren kan je een beeld schetsen over wat er op tafel stond.

Dagboek

Een goed voorbeeld van een dagboek is dat van David Beck. Hij schreef in 1624 een jaar lag een dagboek. In dit dagboek beschreef hij zijn hele leven. Hij beschreef het weer en wat hij die dag had gegeten. Dit deed hij omdat hij zijn kinderen een inzage wou geven in zijn leven. Hij was net weduwnaar geworden en wou zijn kinderen iets van zichzelf achter kunnen laten.

Zo schrijft David Beck dat het 1 januari in de middag sneeuw maar dat het tegen de avond begint te regenen, die dag eet hij een maaltijd van kool met spek en worst. Verder op in zijn dagboek schrijft hij dat hij op 24 juli een pekelharing als ontbijt had met een goede slok bier.

Voor ons klinkt dit natuurlijk als een vreemde situatie haring als ontbijt en daarbij ook nog eens bier. En dat alles voordat David Beck aan het werk ging als leraar.

Schilderijenstilleven met brood en vis

Maar door te kijken naar schilderijen en naar onderzoeken door kunsthistorici kom je er achter dat vis, en bier zeer normale producten waren. Sterker nog in de 17e eeuw bestond het ontbijt vaak uit brood, vis en kaas. En bier was een drank die van s ’ochtends vroeg tot s ’avonds laat werd gedronken.

Lees meer

Vond je dit artikel interessant? Ik heb al meer geschreven over de eet- en drankcultuur in de 17e eeuw. Dus lees ook eens de volgende artikelen; wijn in de 17e eeuw, gastvrijheid en thee consumptie. Wat wil jij nog weten over dit onderwerp, laat het mij weten. En kom zeker nog eens terug, dit onderwerp is nog niet af wat mij betreft.

 

Eén antwoord op “Wat stond er op tafel?”

Geef een reactie