Wat zijn grafheuvels?

In mijn laatste artikel schreef ik over een onderzoek naar grafheuvels dat nu gaande is naar de archeologie op de Veluwe. Voor dit onderzoek hebben archeologen de hulp ingeroepen van vrijwilligers en belangstellende om te helpen zoeken naar onder andere grafheuvels.

Een week of zo geleden had ik het met iemand over dit onderzoek naar grafheuvels en tot mijn verrassing kreeg ik de vraag, wat zijn dat? Ik realiseerde me dat niet iedereen weet wat grafheuvels zijn. In dit artikel probeer ik in het kort uit te leggen wat grafheuvels zijn, waar je ze kan vinden en wie deze dingen nou maakte en gebruikte.

Wat zijn grafheuvels?grafheuvels

Laat ik eerst maar eens beginnen met de vraag wat zijn grafheuvels?

Het antwoord zit al zin de naam. Grafheuvels zijn door de mensen opgeworpen heuvels over een graf heen. De oudste heuvels dateren uit het Neolithicum. Uit het Neolithicum dateren ook de Hunebedden uit het Noorden van Nederland, hier lees je meer over in het artikel over de hunebedbouwers.

Grafheuvels waren dus een heuvel die over een graf heen lag. Vaak lag er om deze heuvel een greppel. Bij de heuvel stond er een kring of palissade van palen. Deze palen rij stonden vaak aan één kant van de grafheuvel en gaven hiermee mogelijk de toegang tot grafheuvel aan.

grafheuvels door de tijd

In het Neolithicum kwam niet iedereen onder een grafheuvel te liggen na zijn dood. Tijdens de Bronstijd werden de heuvels verschillende keren gebruikt. De tweede keer dat een heuvel werd gebruikt kon de eerste keer snel opvolgen. In dat geval had je mogelijk te maken met een familielid. Maar het kwam ook vaak voor dat er tussen de verschillende begravingen honderden jaren tussen zat. Zo zijn er in Bronstijd heuvels ook begravingen bijgezet uit de IJzertijd of zelfs de vroege Romeinse tijd.

De grafheuvels werden dus gebruikt als grafmonument waar een deel van de bevolking onder werd begraven. En zeer recent onderzoek geeft een hele nieuwe kijk op de grafheuvels in Nederland.

Nieuw onderzoek

Herinner je nog het onderzoek op de Veluwe? De archeoloog Quentin Bourgeois die ook aan dit onderzoek werkt heeft samen met zijn team en de nieuwste technieken ontdekt dat er wel 2000 grafheuvels op de Veluwe liggen. En deze zijn waarschijnlijk door migranten die vanuit Rusland hierheen waren gekomen opgeworpen.

De eerste resultaten zijn echt net binnen, je kunt het lezen in dit artikel uit de Volkskrant. Dit is toonaangevend en nieuw onderzoek waar ik gewoon te weinig verstand heb om daar in dit artikel veder op in te gaan.

Meer lezen

Vond je dit artikel nou leuk, kijk dan ook eens naar één van mijn oudere artikelen.

Wat is archeologie?

Waarom is archeologie belangrijk?

Archeologisch onderzoek.

Geef een reactie