Wijn en thee in de archeologie

In mijn voorgaande artikelen heb ik een paar onderwerpen afkomstig uit mijn afstudeerscriptie behandeld. In de vorige artikelen heb ik de consumptie van thee, de gastvrijheid in de 17e eeuw en wijn in de 17e eeuw behandeld. Dit waren de meer theoretische delen uit mijn scriptie. In dit artikel ga ik in op hoe deze onderwerpen zichtbaar zijn in de archeologie.

In mijn eerste artikel heb ik heel kort uitgelegd wat archeologie is. Heel kort door de bocht is archeologie het wetenschappelijke onderzoek naar oude culturen door de overblijfselen van deze culturen te onderzoeken. Bij een onderzoek naar de 17e eeuw in Nederland hebben we veel te maken met afval van deze mensen, dit is vaak in de vorm van keramiek of glas. Voorwerpen van metaal werden eigenlijk altijd hersteld of gerecycled, omdat de grondstoffen zo duur waren.

Thee in archeologie

De consumptie van thee is in de archeologie natuurlijk het beste te herkennen in de vorm van een theepot. Deze konden van verschillende typen keramiek worden gemaakt of van metaal.

Wijn in archeologieRoemer, wijnglas met braamnoppen, archeologie

De consumptie van wijn kunnen archeologen terugvinden aan de had van wijnglazen of wijnflessen. Zoals je kunt lezen is in het artikel over de wijnconsumptie werd er vooral zoette witte wijn gedronken. De zoette witte wijn werd uit een roemer gedronken. Roemers waren het type wijnglas uit de 17e eeuw noppen op de steel. Deze noppen worden ook wel braam-noppen genoemd. Kijk eens goed naar de noppen op de steel, lijken ze dan niet erg op bramen? kelderfles, vierhoekige fles, archeologie

Het gebruik van wijn uit de 17e eeuw is natuurlijk ook nog te herkennen aan de aanwezigheid van wijnflessen. In de 17e eeuw waren er verschillende type flessen die gebruikt werden. Een van de voorkomen flessen die ik tijdens het onderzoek voor mijn afstudeerscriptie ben tegengekomen is een zogenaamde kelderfles. Dit is een vierhoekige fles die in een kist werden opgeborgen. Deze kisten werden kelder genoemd, daar krijgt de fles zijn naam van.

Andere vondsten

De vondsten die terug geleid kunnen worden naar wijn en thee gebruik zijn maar het topje van de ijsberg. Net als van daag de dag dronken mensen veel meer verschillende dranken zoals bier, limonade en mineraal water.

Door het recycling of hergebruik van metaal vinden archeologen vooral keramiek en glas. Maar zoveel voorwerpen werden van keramiek en glas gemaakt. Het gebruik van keramiek wordt wel eens vergeleken met ons gebruik van plastic. Van keramiek werd zo ongeveer alles gemaakt. Zowel pannen als borden werden van keramiek gemaakt, maar daar kom ik nog wel eens op terug.

Geef een reactie