Wijn in de 17e eeuw.

Een glas wijn op het terras of bij de maaltijd, volwassen Nederland drinkt het graag. In 2016 werd er gemiddeld 25,7 liter wijn per inwoner van boven de 18 jaar gedronken. De wijn die je nu op het terras koopt of in de supermarkt komen van uit de hele wereld. Ook de variatie is nu groter dan ooit, maar vandaag ga ik het hebben over wijn in de 17e eeuw.

Wijn was een zeer dure drank en kon dus door maar een fractie van de mensen worden veroorloofd. Door de stijging in welvaart konden steeds meer inwoners van de Nederlandse Republiek zich deze luxe drank veroorloven.

Zoet en wit

In de 17e eeuw werd er vooral wit wijn gedronken. Deze was bij voorkeur zoet of aangezoet met suiker of honing. Zowel zoet witte wijn, suiker en honing waren kostbare producten. Als jij als gastvrouw of gastheer deze aan jou gasten kon serveren was dit een uiting van je welvaart. Dit paste dan ook zeker in het ritueel rondom de gastvrijheid dat in de 17e eeuw erg belangrijk was.

Klimaatverandering en oorlog

Ook in de 17e eeuw hadden ze last van klimaatveranderingen. Hierdoor verdwenen de wijngaarden uit Nederland en Noord-Frankrijk. De wijngaarden uit het hedendaagse Duitsland hadden te lijden onder de dertigjarige oorlog. Hierdoor nam de import van Franse wijnen uit de streken Bourgondië en Champagne toe. In de 17e eeuw was er zelfs een periode dat er meer Franse wijn in de Nederlandse Republiek werd gedronken dan in Frankrijk zelf.

Verpakkingsmateriaal van de wijn

Het verpakken van wijn in glazen flessen is ook een ontwikkeling uit de 17e eeuw. Door de donkere kleur van de glazen fles beschermt tegen het zonlicht. De glazen flessen vertragen het verouderen. Dit vertraagde de smaakontwikkeling en dit was dus nadelig voor wijn van mindere kwaliteit. Maar door de kwaliteitsverbetering van de wijn loonde het om deze in glazenflessen te gaan bewaren. In de 17e eeuw hoorde je de wijn niet direct uit de fles te schenken. Deze werd eerst in een kan geschonken. Dit werd gedaan om de wijn van het bezinksel te scheiden en om deze te beluchten.

Belastingen

Wijnglazen met rode en witte wijn bij wijnvat en druiven

Er is een spreekwoord in het Engels two things are certain in life death and taxes. Natuurlijk werden er belastingen over de wijn geheven door zowel de Nederlandse Republiek en Frankrijk, hierdoor bleef wijn een luxeproduct. Deze luxe status is ook terug te zien in de gemiddelde consumptie van vijf liter per jaar per persoon. Om maar even te vergelijken met de consumptie bier in dezelfde periode dat lag op 250 tot 300 liter per inwoner per jaar.

Vorige en volgende artikelen

Dit artikel is net als voorgaande artikelen ontstaan als deel van mijn afstudeerscriptie. In vorige artikelen ben ik in gegaan op het ritueel van gastvrijheid in de 17e eeuw, en de consumptie van thee. In een volgend artikel behandel ik hoe de consumptie van thee en wijn terug te vinden is de archeologie.

Geef een reactie