Wil je archeoloog worden? Niet iedereen wordt archeoloog.

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, ik ben archeoloog. Deze website is ontstaan vanuit mijn afstudeeronderzoek, waar ik ook geregeld iets over schrijf. Nu vind ik de archeologie het beste beroep ter wereld en de studie vond ik natuurlijk ook geweldig. Maar moet jij nu nog je studie keuze maken? En denk je aan de studie archeologie? Wat gaaf, misschien worden we dan ooit collega’s, maar eerst, weet je wel waar je aan begint.

Een persoonlijk verhaal

Eerst even een persoonlijk verhaal. Ik wilde al sinds ik klein was archeoloog worden. Tegen mij is heel lang gezegd dat ik dat niet kon, afijn ik heb bewezen dat ik het zeker wel kon. Omdat archeologie toch een iets wat out of the box opleiding is, werd op de middelbare school mij aangeraden om al een jaar voor mijn eindexamen jaar naar de opleiding te kijken. En mooi meegenomen, voor kijkdagen/middagen kreeg je vrij bij mij op school.

Dus mijn moeder nam me mee naar de kijkdag bij de opleiding archeologie. Bij het openingspraatje werden meteen een paar dromen doorgeprikt. Er werd geopend met de zin “als je denk dat het als Indiana Jones is kan je maar beter nu vertrekken”. Vervolgens werden ook de dromen van tropische oorden en het warme Egypte de grond in geboord. Een aantal mensen vertrokken ook direct na dit praatje, geen idee waarom 😉.

Loting

Ik haalde mijn eindexamens en schreef me in bij de opleiding. Op dat moment was het nog een loting met maximaal 75 plaatsen. Ik zat erbij, maar ruim 100 mensen werden niet aangenomen. We begonnen het eerste jaar dus met 75 studenten, en eindigde met veel minder.

Waarom vraag je nu, niet alleen omdat het moeilijk was. Een groot deel van de studenten hadden geen idee wat archeologie nou werkelijk inhield. Om het kaf van het koren te scheiden worden er meerdere buiten dagen/ veld proeven georganiseerd.

Velddagen

De eerste is de veldkartering, dit is letterlijk in rijtjes over een geploegde akker heen lopen en hopen dat je iets tegenkomt. Alles wat je tegenkwam, stopte je in een emmer en die werd aan het einde van de rij gecontroleerd, en vaak leeggegooid. Maar wanneer worden akkers geploegd? Na het oogsten. Mijn opleiding organiseert de veldkartering ieder jaar in de manden december/januari en soms begin februari. Dus als het koud is, en met een beetje geluk regent en vriest.

De veldkartering duurt twee dagen, dat is lang genoeg. Studenten die geen liefde voor het vak voelen haken dan al snel af, de andere bikkelen door. Het klinkt misschien gemeen van de opleiding maar tijdens je werkzaamheden als archeoloog sta je soms ook met -5 of in de regen buiten. En als je kunt doen waar je van houdt, dan maakt het weer ook niet uit.

Niet iedereen wordt een archeoloog

Wat ik wil dat je uit dit verhaal haalt, is dat niet iedereen wordt een archeoloog, net als ieder beroep. En voor dat je begint met de studie vraag ik je om goed na te denken of dit echt iets is voor jou. Ga de studie niet doen omdat je denkt de nieuwe Indiana Jones wordt. En als je snel rijk wilt worden moet je misschien ook iets anders zoeken.

Wil je gaan reizen en in exotische landen gaan werken, misschien lukt het jou, maar waarschijnlijk niet. In Nederland werken zoveel archeologen die zich hebben gespecialiseerd in Mediterraanse archeologie en daar niet kunnen werken. Wil je er toch voor gaan, doe dat! Laat mij je niet afschrikken.

Maar zoek je een leuke studie en klinkt archeologie wel grappig, weet dat het niet alleen zonneschijn en regenbogen is. Het is regen, modder, kou, sneeuw en hagel. Het zijn dikke boeken lezen en dan andere boeken lezen, weken achter de computer met databases en GIS-programma’s die nooit lijken mee te werken. Het is uren over een akker te lopen en horen dat wat jij hebt gevonden geen Prehistorische vuurstenen artefacten zijn maar gewoon kiezels.

En als je de archeologie echt leuk vind, dan hout dit alles je niet tegen. Schrijf je in voor de opleiding en misschien wordt jij mijn nieuwe collega.

Geef een reactie